Gre verjeti Švicarjem? Foto: AP
Gre verjeti Švicarjem? Foto: AP

Na kliniki Hirslanden so pod drobnogled vzeli dlake z 18 moških brad in dlake s 30 različnih pasem psov. Vse so postavili pod mikroskop in druge naprave ter preučevali, koliko bakterij se skriva v človeških in koliko v pasjih dlakah.

Izsledki so za mnoge presenetljivi. Kot je dejal glavni raziskovalec Andreas Gutzeit, so v moških dlakah odkrili občutno več škodljivih mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni.

Povedano natančneje - v prav vseh bradah moških, starih od 18 do 76 let, se je skrivalo veliko število mikrobov, v sedmih pa tudi bakterije, ki so nevarne za zdravje ljudi. Po drugi strani so visoko število mikrobov našteli pri 23 pasmah psov, pri preostalih sedmih pa je bila raven mikrobov običajna, raziskavo povzema Guardian.

Raziskavo so sicer opravili, ker so želeli ugotoviti, ali se lahko ljudje od psov nalezejo kakšne bolezni, če bi zdravniki in veterinarji uporabljali isto magnetno resonanco. Tudi ko so omenjeno napravo razkužili, so na njej opazili večje število mikroorganizmov, kot so jih zasledili, preden so jo uporabili bradati moški. "Glede na izsledke te študije lahko sklepamo, da so psi čistejši od bradačev," je dodal Gutzeit.