Od ponedeljka naprej lastnikom psov v Feuquièresu grozi denarna kazen v znesku 68 evrov za ponavljajoče se glasno lajanje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Župan Jean-Pierre Estienne je povedal, da gre za odziv na lajanje dan in noč, ki ustvarja neznosne razmere v mestu. "Naš cilj ni, da bi prepovedali pse. Ljudi ne bomo kaznovali za najmanjši prekršek," je povedal župan francoskemu časopisu Le Parisien in dodal: "Mesto nima nič proti psom, toda ko se odločite, da jih boste imeli, jih morate pravilno vzgojiti."

Odlok so mestne oblasti sprejele prejšnji mesec, zadevo pa je sprožila lastnica nekaj psov, ki je motila mir sosedov in prav ti so se obrnili na mestne oblasti, naj jim pomagajo. "Poskusili smo vzpostaviti dialog z njo, vendar ni bilo uspeha. Nismo našli nobenega drugega izhoda, tako da smo morali sprejeti to odločitev," je povedal župan.

Ukrep ni naletel na dober odziv pri borcih za pravice živali. "Če imajo psi gobec, lahko tudi lajajo," je povedal predsednik združenja za zaščito pravic živali Stephan Lamarte za La Monde. Pikro je dodal: "Prav tako lahko ustavijo zvonjenje cerkvenih zvonov v nedeljo zjutraj." Lamarte je napovedal, da bo vložil pritožbo na sodišču.