V teh dneh v Laškem poteka festival Pivo in cvetje. Foto: BoBo/ŽIga Živulović jr.
V teh dneh v Laškem poteka festival Pivo in cvetje. Foto: BoBo/ŽIga Živulović jr.

V Zasavju ima zasedba Orlek, ki svoji zvrsti glasbe pravi kar knapnrol, posebno mesto. "No, saj nekaj festivalov je bilo v 20-, 30-letni zgodovini, tako da smo bili kar prisotni na teh festivalih; enega od teh prvih festivalov smo celo mi organizirali na Plazu v začetku 90. let," je za Televizijo Slovenija pojasnil Mitja Tori iz skupine Orlek.

A čeprav se njihov festival skozi zgodovino ni obdržal, pa so igrali drugje. "So nas povabili na razne festivale, ki so se dogajali, Domfrca v Trbovljah al Štuor v Hrastniku," še dodaja, a tudi omenjena sta skozi leta že zamrla.


Odgovorni urednik Radia Aktual in organizator Kumfesta Simon Prelesnik pojasnjuje, da so tovrstni festivali v Zasavju zahtevni, ker ni gospodarskega ozadja zaradi izredno težke pridobitve sponzorjev. Ravno zaradi tega bodo organizatorji Kumfesta sredi avgusta moči združili s študentsko organizacijo Hrastnik, ki je več kot deset let pripravljala festival Štuor. Festival, ki nastaja, bo najverjetneje največji do zdaj v Zasavju.

"V bistvu je želja po Hi festivalu že nekaj časa, mi smo bili vedno spodaj v mestu, kjer kampiranje ni omogočeno," pravi Jernej Peklar iz ekipe organizatorjev Hi festivala. Nov prostor so zdaj našli na neposeljenem območju med Hrastnikom in Trbovljami, kjer bo tridnevni festival poleg dnevnega dogajanja ponujal tudi prostor za kampiranje. "Na glavnem odru v četrtek bomo imeli rok, v petek in soboto pa bo v bistvu žanrsko usmerjeno na jugopoprock, na elektroodru bodo pa različni žanri elektronske glasbe," še dodaja.

Težava, zakaj številni festivali v Zasavju do zdaj niso preživeli, pa je tudi v tem, da že nizka cena vstopnine drastično zmanjša obisk. "Ljudje bi šli radi ven in se zabavali, ampak treba je vedeti, da vsaka stvar stane," je zaključil Prelesnik.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku Televizije Slovenija.

Slovensko festivalsko poletje
Slovensko festivalsko poletje