Številni so skeptični do tehnološko naprednih sanitarij. Foto: EPA
Številni so skeptični do tehnološko naprednih sanitarij. Foto: EPA

Senzorji, ki zaznavajo vse nagle premike, bi samodejno odprli vrata ter sprožili prediren alarm in še škropilce z vodo. Na pritisk občutljiva tla pa bi zagotovila, da kabino uporablja le en uporabnik hkrati. Tako bi preprečili "neprimerno spolno dejavnost in vandalizem".

Mestni svet Porthcawla bo za futuristična stranišča v Griffin Parku porabil 170.000 funtov, navaja WalesOnline. Načrti razkrivajo še vrsto varnostnih ukrepov, ki naj bi preprečevali spanje brezdomcev v WC-jih, vključno z zvočnimi opozorili ter ugašanjem luči in ogrevanja.

Vsak večer se bodo stranišča tudi zaprla za 10 minut za globinsko čiščenje.

Obiskovalci bodo morali za uporabo stranišč plačati, niso pa se še odločili, koliko.

Številni skeptični

Valižani nad načrti za nove sanitarije sicer niso najbolj navdušeni in se sprašujejo, kako točno bo sistem deloval v praksi.

"Na pritisk občutljiva tla, ki bi zaznavala več kot enega uporabnika? Katero povprečno težo pa uporabljajo za meritve? Sama zagotovo tehtam toliko kot dva najstnika skupaj. Kaj pa ljudje, ki potrebujejo pomoč? Jaz moram svoja otroka spremljati na WC," je zapisala ena uporabnica na Twitterju.

Spet drugi pa: "Tu se porajajo očitna in resna vprašanja glede senzorjev za težo, s potencialom za kruto ponižanje uporabnikov sanitarij."

Obstoječe sanitarije naj bi se zaprle oktobra, še navaja tiskovna agencija PA.