Zala Kralj in Gašper Šantl sta s skladbo Sebi Sloveniji že v torek pripela finale. Foto: Reuters
Zala Kralj in Gašper Šantl sta s skladbo Sebi Sloveniji že v torek pripela finale. Foto: Reuters

Že nekaj let je v veljavi praksa določanja vrstnega reda nastopov v finalu, po kateri vseh 20 finalistov iz obeh predizborov in predstavniki velikih petih (Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije) najprej izžrebajo, v kateri polovici prireditve bodo nastopili, po koncu drugega polfinala pa producenti določijo točen vrstni red.

Sorodna novica Hvala, Evropa! Slovenija v finalu Evrovizije.

Organizatorji: Tako poskrbimo, da lahko vsak izstopa

"Vrstni red je določen tako, da ima vsak nastopajoči priložnost, da izstopa med množico," pravijo organizatorji in dodajajo, da producenti pri določanju vrstnega reda upoštevajo tako glasbeni žanr skladbe in njen tempo, število nastopajočih (ali gre za soloizvajalca ali skupino), uporabo rekvizitov itd.

Izjema je le država gostiteljica, torej Izrael, ki ima ta privilegij, da lahko izžreba točno številko nastopa ‒ od marca je tako že znano, da bo izraelski predstavnik na oder stopil 14.

Zala in Gašper na oder deseta

Kot je znano, sta Zala in Gašper, ki sta se v finale uvrstila v torek (Slovenijo so kot finalistko razglasili čisto zadnjo), izžrebala nastop v prvi polovici finala, zdaj pa je jasno, da bosta nastopila 10. Finalni večer bo sicer odprla predstavnica Malte, sklenil pa predstavnik Španije.

Sorodna novica Znanih še deset tekmecev Zale in Gašperja v velikem finalu

V torek so se, kot je znano, poleg Slovenije v finale uvrstile še Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, Islandija in San Marino, v četrtek pa so si vstopnico priborili predstavniki Severne Makedonije, Nizozemske, Albanije, Švedske, Rusije, Azerbajdžana, Danske, Norveške, Švice in Malte.

Zvezdniška gostja: Madonna

Sinoči so organizatorji potrdili tudi govorice, da bo finalni evrovizijski večer popestrila tudi popzvezdnica Madonna, ki bo zapela dve skladbi. Najprej bo zapela svojo večno uspešnico Like A Prayer, ki letos "praznuje" 30 let, ob tem jo bo spremljal 35-članski zbor, nato pa bo premierno predstavila singl Future, ki napoveduje njen novi album, ki bo izšel 14. junija. Zvezdničin nastop na evroviziji naj bi sicer stal kar milijon ameriških dolarjev, račun pa naj bi poravnal multimilijarder Sylvan Adams.

V soboto vrhunec 64. Evrovizije

Neposredni prenos velikega finala boste lahko v soboto spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D. Komentator televizijskega prenosa bo Andrej Hofer, radijskega pa Andrej Karoli.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora, ob 20. uri, si boste lahko na TV SLO 1 ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2019. Gre za reportažo iz Tel Aviva, kjer bo voditelj Nejc Šmit od blizu spremljal dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter pogledali, kako je šlo Zali Kralj in Gašperju Šantlu na njunih vajah.

Celoten vrstni red nastopajočih v finalu:

1. Malta
2. Albanija
3. Češka
4. Nemčija
5. Rusija
6. Danska
7. San Marino
8. Severna Makedonija
9. Švedska
10. Slovenija
11. Ciper
12. Nizozemska
13. Grčija
14. Izrael
15. Norveška
16. Velika Britanija
17. Islandija
18. Estonija
19. Belorusija
20. Azerbajdžan
21. Francija
22. Italija
23. Srbija
24. Švica
25. Avstralija
26. Španija