Kunci kot hišni ljubljenčki prebivajo v 2,8 milijona ameriških gospodinjstev. Foto: Reuters
Kunci kot hišni ljubljenčki prebivajo v 2,8 milijona ameriških gospodinjstev. Foto: Reuters

Da bi preprečili nepremišljeno kupovanje kuncev, ki kmalu po velikonočnih praznikih postanejo nezaželeni hišni ljubljenčki, so v Kaliforniji prvi v državi sprejeli ukrep, ki trgovinam z malimi živalmi poleg psov in mačk prepoveduje tudi prodajo kuncev.

Ljudje se pred nakupom velikokrat ne pozanimajo, kako skrbeti za žival. Foto: EPA
Ljudje se pred nakupom velikokrat ne pozanimajo, kako skrbeti za žival. Foto: EPA

Z ukrepom želijo ljudi spodbuditi k temu, da živali, če si jih resnično želijo, posvojijo v zavetiščih. O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v zveznih državah New York, Massachusetts, Connecticut in Pensilvanija, prepoved pa je že uzakonjena v posameznih večjih mestih po ZDA.

Ukrep je bil sprejet, ker se med zapuščenimi ali evtanaziranimi kunci najštevilneje znajdejo prav tisti, kupljeni v trgovinah za male živali. Tja se namreč navadno odpravijo ljudje, ki se za nakup odločijo impulzivno in brez dodatnega premisleka. Trgovine poleg tega v velikonočnem obdobju računajo na to, da se bo ljudem nakup kunca zdel dobra ideja, in živali temu primerno oglašujejo.

"V obdobju od enega do treh mesecev po veliki noči vsako leto zaznavamo velik porast zapuščenih kuncev," je za Reuters povedala Anne Martin, izvršna direktorica neprofitne organizacije House Rabbit Society, ki rešuje in skrbi za zapuščene kunce. "Samo v severni Kaliforniji se vsako leto pojavi na tisoče nezaželenih kuncev, ki končajo v občinskih zavetiščih, večina je mlajša od enega leta starosti," je dodala.

Prekletstvo velikonočnega zajca
Eden največjih razlogov za takšno stanje tiči v velikonočnem zajcu, sicer simbolu plodnosti in obnove, zaradi katerega starši ob veliki noči za svoje otroke kupujejo prikupne kunce. Pred tem se večina ne zaveda, da za te živali ni preprosto skrbeti, in ne razmišljajo o tem, da bodo morali zanje dnevno skrbeti tudi, ko bodo prazniki mimo. Kunci namreč lahko dočakajo tudi več kot 10 let.

Pobudniki ukrepa starše pozivajo, naj otrokom raje kot živega kupijo čokoladnega ali plišastega zajca. Foto: Reuters
Pobudniki ukrepa starše pozivajo, naj otrokom raje kot živega kupijo čokoladnega ali plišastega zajca. Foto: Reuters

Po podatkih organizacije American Pet Products Association (APPA) je v ZDA 2,8 milijona gospodinjstev, v katerih imajo kot hišnega ljubljenčka kunca. Za primerjavo – psi živijo v več kot 60 milijonih gospodinjstev, mačke v dobrih 47 milijonih, ptice v 7,9 milijona gospodinjstev, konji pa v 2,6 milijona.

Po podatkih organizacije House Rabbit Society so kunci na lestvici hišnih ljubljenčkov, ki jih lastniki zavržejo, na tretjem mestu. V Kaliforniji želijo tako tiste, ki si resnično želijo imeti kunca, napotiti v zavetišča ali neposredno k rejcem, kjer lahko dobijo več informacij, kot so jih navadno deležni v trgovinah za male živali.