Dekleta pred nastopi rada pojedo čokolado ali banano za energijo. Foto: Cheerleading zveza Slovenije
Dekleta pred nastopi rada pojedo čokolado ali banano za energijo. Foto: Cheerleading zveza Slovenije

Bojana Lončar, Natalija Turk, Anja Turk, Ingrid Sever tako imenovani cheerleading skupaj trenirajo že šest let. "Cheerleading ima v Ameriki, kjer se je začel razvijati kot podporna dejavnost drugim športom, skoraj 150-letno zgodovino. V Sloveniji pa se je cheerleading začel razvijati pred sedemnajstimi leti pod okriljem Cheerleading zveze Slovenije. V kratkem času je Slovenija postala ena izmed vodilnih držav cheerleadinga v Evropi," so za MMC povedala dekleta.

Da slovenska reprezentanca spada v sam svetovni vrh, so navijaške skupine dokazale tudi na nedavnem svetovnem prvenstvu v cheerleadingu in cheer plesu, ki je potekal v Orlandu. Prvi tekmovalni dan so slavile Pegice in v kategoriji ženski skupinski dvigi osvojile prvo mesto.

Zlato sta domov nesli tudi Špela in Liza Urbančič, ki sta zmagali v kategoriji freestyle cheer plesni pari, prav tako pa sta sestri slavili v kategoriji jazz pari, v kateri sta osvojili tretje mesto. Četrto medaljo za Slovenijo je osvojila ekipa Coed Elite, ki je bila odlična druga in je tudi najbolj atraktivna ter množična med slovenskimi predstavniki.

Bojana, Natalija, Anja in Ingrid se letno odpravijo na šest do deset tekem, sicer pa kot cheerleading skupina navijajo med premori na tekmah, na prireditvah, dobrodelnih nastopih in lastnih tekmovanjih. Strinjajo se, da so za občinstvo najbolj zanimivi 'gibi', ki jih izvajajo, meti in akrobatika, zato jim pride prav raztegljivost ter znanje gimnastike.

In ker občinstva ne želijo razočarati, imajo pred nastopi tudi tremo, ki pa se je vsaka znebi na svoj način. "Treme po navadi ne premagam, dokler ne stopim na parter. Ko se pripravim na začetek točke, me prevzame adrenalin in popolnoma pozabim na vse skrbi, moj edini cilj pa je uživati in izpeljati točko, kolikor dobro jo znam," je priznala Bojana.

Nastopa Pegic in skupine Coed Elite si lahko ogledate spodaj.