Če boste predolgo odlašali z obiskom zobozdravnika, se lahko zgodi najhujše in ostanete brez zob. Foto: RTV SLO
Če boste predolgo odlašali z obiskom zobozdravnika, se lahko zgodi najhujše in ostanete brez zob. Foto: RTV SLO

Nekaj let sem sicer hodila samoplačniško k zobozdravniku, zdaj pa že sedem let nič več. Ker tudi finančno ne zmorem več obiskovati zobozdravnikov brez koncesije, je nastala velika težava. Če se hočem naročiti, je čakalna doba vsaj pol leta, ponekod pa se sploh ne morem, ker ne jemljejo novih pacientov. Imam službo, iz katere nikakor ne morem k zobozdravniku kadar koli, večkrat moram preprosto odpovedati, zato izpadem neresno.

Zobje me vedno bolj bolijo, krvavi mi dlesen in, kot vidim, se je že umaknila - tako imam že nekaj razkritih zobnih vratov.

Iščem prijaznega zobozdravnika, ki bi mi popravil zobe delno na koncesijo, delno samoplačniško (kolikor je pač potrebno zaradi boljših materialov) in ima bolj fleksibilen delovni čas. Predvsem pa želim, da mi najprej pregleda stanje in naredi načrt zdravljenja (tako cenovni kot terminski).

Tale zadeva z obzobnim tkivom pa me še najbolj skrbi ... Ali je zato potreben poseben zdravnik?


Zobozdravniška ordinacija, kjer sem zaposlen, je samoplačniška. Vse stroške torej krijete sami. Za pregled in nadaljnje zdravljenje vas lahko naročimo, kadar koli vam bo odgovarjalo.

Pri krvavečih dlesnih lahko poudarimo samo to, da je obisk zobozdravnika neizogiben, kajti če boste še odlašali, lahko pričakujete najslabše (izguba zobovja). Za zdravljenje obzobnega tkiva oziroma dlesni obstaja specialist parodontolog, ki brez terapij ne more pomagati. Doma si lahko pomagate tako, da si najprej priskrbite zobno pasto parodontax in pomembno je še, da imate zelo mehko zobno ščetko. Kar se pa tiče pravilnega ščetkanja, pa verjamem, da mi ni treba zgubljati besed. Kot dodatni pripomoček priporočam tudi curaprox clorheksidin, raztopino za vnete in krvaveče dlesni, za razkuževanje po opravljeni ustni higieni (ne vsebuje alkohola).