Med nosečnostjo naj zmanjša ali preneha kaditi tudi partner nosečnice. Foto: EPA
Med nosečnostjo naj zmanjša ali preneha kaditi tudi partner nosečnice. Foto: EPA

Nekje sem slišala, da je vsaj glede kajenja bolje, če samo zmanjšaš.


Torej lepo po vrsti. Resnično drži, da kajenje v nosečnosti škodi razvoju otroka. Enakovredno je aktivno kot tudi pasivno kajenje. Zato je pomembno, da med nosečnostjo zmanjša ali preneha kaditi tudi partner nosečnice. Otroci nosečnic, ki kadijo v nosečnosti, so manjši, slabše razviti, manj odporni in se navadno prezgodaj rodijo, kar spet poveča tveganje za okvare in bolezni po rojstvu. Zato vsi ginekologi in pediatri priporočamo popolno opustitev kajenje pred načrtovano nosečnostjo in tudi med samo nosečnostjo.

Kajenje zmanjšuje tudi plodnost pri obeh, tako pri moškem kot tudi pri ženski, zato je navadno prvi ukrep pri neplodnih parih, ki si želijo zdravljenja. Učinek kajenje na plodnost je lahko tudi dolgoročen, kar pomeni, da je lahko prisoten tudi več let po opustitvi kajenja.

Povečana telesna masa ženske je povezana s pogostejšo pojavnostjo kroničnih bolezni, kot sta sladkorna bolezen ali visok pritisk, obe bolezni pa lahko nosečnost še dodatno močno zapleteta ali pa se celo na novo pojavita v nosečnosti. Po drugi strani pa prevelika telesna teža predvsem pri ženski zmanjšuje možnost zanositve (princip je enak kot pri prenizkem ITM-ju - pod 15).

Iz vseh zgoraj navedenih razlogov vam svetujem, da začnete živeti bolj zdravo, se več gibljete, se redno zdravo prehranjujete in popolnoma prenehate kadati. Za varen in zdrav način izgube telesne teža pa se obrnite na vašega splošnega zdravnika.