Morski prašički so živahne in radovedne živalice. Foto:
Morski prašički so živahne in radovedne živalice. Foto:

Zanima me, kolikokrat na dan lahko je in kakšna hrana naj bo to, ali ga je varno spustiti po stanovanju in kolikšna je njegova življenjska doba. Bi morala biti na kakšno stvar še posebej pozorna?


Kot verjetno veš, so morski prašički glodalci in jim zobje stalno rastejo, zato si jih morajo redno in pravilno brusiti. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da imajo na voljo takšno hrano, ki jim pomaga pravilno obrabljati zobe. Osnovna hrana za morske prašičke je kakovostno seno, ki ga naj ima morski prašiček vedno na voljo in ga lahko poje, kolikor želi. Seno pomaga obrabljati zobe, hkrati pa je bogato z vlaknino in omogoča pravilno in zdravo prebavo. Morskemu prašičku lahko ponudiš tudi različno zelenjavo (korenček, zeleno papriko, motovilec, repo, redkvico, cvetačo, peteršilj, zeleno, v manjših količinah lahko tudi zelje, špinačo, kolerabo ipd.) in sadje (jabolka, hruške, banane, grozdje, rozine, jagode ...).

Kadar je na voljo, je najboljša sveža trava, regrat, regratovi cvetovi, detelja in različne zeli. Kupljene semenske mešanice za morske prašičke so primerne le v manjših količinah in kot dodatek sveži hrani oziroma senu. Te mešanice so namreč pogosto preveč bogate z ogljikovimi hidrati in niso dovolj vlakninske, da bi si samo z njimi prašiček lahko obrusil zobe. Hkrati pa vsebujejo preveč energije in bi se prašiček lahko samo ob takšni hrani preveč zredil. Kljub temu poleg sena svojemu ljubljencu v posodico približno do polovice nasuj semenske hrane. Če vidiš, da je posodica pogosto prazna, mu lahko daješ nekoliko več te hrane. Morski prašički tako kot ljudje ne morejo sami proizvajati vitamina C in je zato zelo pomembno, da ga dobijo s hrano – najboljša sta sveža zelenjava in sadje. Poleg hrane mora živalica vedno imeti na voljo svežo pitno vodo. Posodico za hrano in napajalnik moraš vsak dan temeljito očistiti z vročo vodo.

Morski prašički so izredno živahne in radovedne živalice, ki se hitro navadijo človeške bližine in tudi potrebujejo veliko gibanja, zato jih je treba vsak dan spustiti iz kletke, da se dobro razgibajo. To je odlično za njihova gibala in splošno telesno kondicijo. Pazi le, da je okolje, v katerem prašička spustiš, zanj varno. Pospravi vse ostre predmete, električne kable in druge stvari, ki bi jih mali glodalec lahko zgrizel. Morski prašički, sploh dokler so majhni, tudi veliko in pogosto urinirajo, zato svetujem (vsaj začasno) uporabo pleničnih podlog ali drugega nepremočljivega materiala, s katerim prekriješ tla, ko je prašiček spuščen. Življenjska doba morskih prašičkov je okoli 6-8 let, če je živalca zdrava. Zdrav morski prašiček je živahen, s čistimi in jasnimi očmi, noskom in ušesi. Iztrebki so čvrsti in podolgovati, predvsem pa jih je zelo veliko. Vesela in zadovoljna živalica se veliko oglaša z različnim piskanjem, cviljenjem in drdranjem. Pozorna bodi na te naštete stvari in tudi na rast krempeljcev – če mu zrastejo predolgi, jih je treba pravočasno skrajšati, sicer lahko povzročijo nepravilno hojo in bolečine v nogah.

Veliko veselja z novim ljubljenčkom!