Pred jemanjem kontracepcijskih tabletk se vedno posvetujte z ginekologom. Foto:
Pred jemanjem kontracepcijskih tabletk se vedno posvetujte z ginekologom. Foto:

Menstruacija mi je zamujala približno 10 dni. Vendar pa se mi je pojavil krvavorjav izcedek (oz. če se drugače izrazim, sem na hlačkah opazila madež, ki je zame pač pomenil začetek menstruacije). Mislila sem, da je to prvi dan menstruacije, zato sem tudi vzela prvo tabletko.

Drugi dan pa nisem imela nič več, se pravi, krvavitev je izginila (v teh 10-ih mesecih sem imela redno in normalno menstruacijo, ki je trajala 5 ali 6 dni). Tabletke sem nato vseeno jemala naprej. Zdaj pa sem s prvim zavojčkom že končala, imela pa sem rahlo krvavitev iz nožnice ves čas jemanja in kdaj pa kdaj blage bolečine v trebuhu.

Naredila sem tudi dva testa nosečnosti (preden sem sploh začela tabletke jemati), vendar sta bila, po pričakovanjih, negativna, saj sva bila s fantom tako ali tako vedno zaščitena. Zanima me torej, zakaj takšen ciklus in kako naprej glede jemanja tabletk. Resnično vas prosim za pomoč, saj se bojim, da je kaj resno narobe in da bom morala poiskati pomoč pri svoji ginekologinji.


Niste navedli, katere tabletke ste začeli jemati in kdo vam jih je predpisal. Jemanje tabletk tako malo "po svoje" je lahko nevarno, saj vse tabletke niso najbolj idealne za vsako žensko, hkrati pa lahko v nekaterih redkih primerih lahko celo ogrozijo vaše zdravje (v primeru povišanega arterijskega tlaka, raka na dojkah, predhodnih krvnih strdkih v žilah, pri dolgotrajnem kajenju …). Zato se kontracepcijske tabletke predpišejo navadno po posvetu in pregledu pri ginekologu, tudi če gre le za prekinitev jemanja za krajši čas. Kot sem že pisala, je jemanje s prekinitvami lahko bolj škodljivo za telo kot dolgotrajno redno jemanje kontracepcijskih tabletk. O tem si lahko preberete v enem izmed mojih prejšnjih odgovorov.

Razlogov za to, da pride do spremembe menstruacijskega ciklusa, je ravno tako veliko. Eden izmed najpogostejših je nosečnost, drugi so stres, sprememba telesne teže (v obe smeri), vnetje rodil, kronične bolezni … Tudi o tem sem že pisala. Glede na to, da ste test za ugotavljanje nosečnosti naredili že dvakrat in da je bil obakrat negativen, razlog za vaše težave gotovo ni nosečnost. Glede na opisane težave bi lahko sklepala na hormonske motnje (neznanega vzroka – stres, hujšanje, učenje …), ki so povzročile izpad prejšnje menstruacije in ste nato začeli jemati tabletke nekje v nekončanem menstrualnem ciklusu. Od tod tudi stalna krvavitev ob jemanju tabletk. Druga možnost pa je vnetje rodil, ki se pri vas lahko kaže brez večjih kliničnih znakov. Priporočila bi vam, da naredite sedemdnevni premor, začnete jemanje naslednje tablice tablet in se prijavite na pregled h ginekologu, ki bo izključil morebitno vnetje. V vsakem primeru boste lahko nadaljevali hormonsko terapijo.