Vzrok za takšno stanje očesa vašega psa je v poškodbi. Foto: EPA
Vzrok za takšno stanje očesa vašega psa je v poškodbi. Foto: EPA

Od veterinarja smo dobili kapljice za oči tobrex proti belemu gostemu izcedku iz očesa. Po mesecu dni se je stanje popravilo, pred enim mesecem pa je pes spet začel zapirati oko. Pri ponovnem obisku je veterinar ugotovil, da se psu zenice ne širijo. Zato je predpisal zdravilo za oženje zenic, kar so pripravili v lekarni. Po prvi uporabi kapljic v obe očesi je pes popolnoma zapiral oči, oziroma jih odprl le delno, ob očitnih bolečinah. Veterinar je naslednji dan prepovedal zdravljenje s to tekočino in mu predpisal ponovno kapljice tobrex, vendar z antibiotičnim dodatkom. Po enotedenski terapiji se je stanje samo malo izboljšalo, še zmeraj pa se pojavlja izcedek in zapiranje očesa. Prav tako se pes drgne s taco, kar kaže na bolečine ali srbenje očesa. Ker je celotna družina zelo navezana na psa, nas zelo skrbi za njegovo stanje, zato vas prosimo za nasvet.


Kot ste napisali, je vzrok za takšno stanje očesa vašega psa v poškodbi. Naknadno so se na mestu poškodbe namnožile bakterije, prišlo je torej do sekundarne okužbe, pri čemer se je pojavil gnojni izcedek. Glede na to, da se je vse skupaj vleklo kar mesec dni, preden se je stanje popravilo, kljub antibiotični terapiji (tobrex), je morda drobcen delec tujka še vedno prisoten v očesu, draži oko in zmanjšuje lokalno odpornost, zaradi česar lahko pride (ali je že prišlo) do ponovne bakterijske okužbe očesa.

Svetujem vam, da vašega kosmatinca odpeljete na ponoven pregled k veterinarju, najbolje specialistu oftalmologu, kot je dr. Zlata Čop z Veterinarske klinike za male živali v Lescah. S strokovno pomočjo in vztrajnostjo vam bo gotovo uspelo olajšati težave vašemu ljubljencu.