Da ne bi bolelo ... Foto:
Da ne bi bolelo ... Foto:

Ti so zdaj zavihani na vse možne konce (k sreči se niso uvihali nazaj v meso), da prašiček zelo težko hodi. Ko sem mu hotela ostriči krempeljčke, sem ga zastrigla, čeprav sem strigla postopoma (po nekaj milimoetrov) in je bilo do "prstka" še zelo daleč. Ali je mogoče, da se je živec "podaljšal" v krempeljček? Zdi se mi namreč nenavadno, da bi živec segal tako daleč v krempeljček.

Kako lahko zdaj pomagam prašičku? V gojišče sem mu poleg žaganja nastavila večji kamen, da bi se mu kremplji vsaj malo obrusili, ko bi hodil čez, ampak mogoče je za to že prepozno in ga zdaj kamen (kot trda podlaga) samo muči. Ne zdi se mi varno odstriči krempljev na normalno dolžino, če je notri živec in teče kri.


Pravilno ste se odločili in vašemu morskemu prašičku skrajšali krempeljce. Glede na to, da so bili krempeljci zelo podaljšani in jih prejšnji skrbniki niso krajšali, pa se je podaljšalo tudi živo tkivo s krvnimi žilicami znotraj krempeljca. Zato ste tudi zarezali v živo tkivo, ko ste mu poskušali skrajšati krempeljce, čeprav je bilo do prsta še daleč.
Tako močno podaljšane kremplje krajšajte postopoma. Torej vsakih nekaj dni odrežite malo krempeljca, najbolje le konico. Tako se postopoma tudi živo tkivo pomika nazaj na svojo prvotno dolžino in kremplji bodo kmalu normalne dolžine. Za vsak primer si priskrbite poseben prašek, t. i. styptic powder, ki ga nanesete na krempeljček v primeru, da po nesreči zarežete v živo. Takoj nanesite omenjen prašek in tako takoj zaustavite krvavitev. Takšen prašek dobite v bolje založenih trgovinah za hišne ljubljence.

Kar pogumno in vztrajno, pa bo vaš ljubljenec kmalu brez težav veselo tekal po vašem domu. Ne pozabite, da je morski prašiček v naravi plen drugim, večjim živalim in ga zato ne smete grabiti. Ko je popolnoma umirjen, ga vzemite v naročje in mu skrajšajte kremplje. Po opravljenem postopku pa mu ponudite priboljšek, ki ga ima še posebej rad, denimo svež korenček ali peteršilj. Tako mu takšen poseg ne bo tako neprijeten, navadil pa se bo tudi na vas in vaš dotik.