Foto:
Foto:

Gradbena dela je s pravnim postopkom ustavila vakufska direkcija islamske skupnosti v BiH-u, skupina muslimanskih vernikov pa se od začetka tega tedna redno zbira in moli na kraju, kjer bi moral stati Prešernov park, in tako fizično ovira nadaljevanje začetega dela.

Prešernov park naj bi bilo darilo Slovenije glavnemu mestu BiH-a, njegova gradnja pa naj bi stala več kot 100.000 evrov. Nekateri sarajevski mediji menijo, da Slovencem ne bi smeli dovoliti gradnje v Sarajevu, ker tudi Slovenija ovira gradnjo džamije v Ljubljani.

Z izgradnjo parka, ki bi po projektu slovenskega društva Consortium Artisticum obsegal fontano, sprehajalne steze in klopi, bi obenem uredili zapuščeni prostor v središču Sarajeva, ki že več let služi kot nezakonito parkirišče.

Predstavniki vakufske direkcije islamske skupnosti vztrajajo, da je zemljišče, kjer naj bi stal Prešernov park, pravzaprav njihova lastnina, saj je na tem kraju nekoč stala mošeja, ki pa so jo takoj po drugi svetovni vojni porušili.

Prvi mož občine Center Ljubiša Markovič nasprotno trdi, da gre za nacionalizirano zemljišče in da je soglasje za gradnjo Prešernovega parka izdal tudi zavod za zaščito kulturno-zgodovinske dediščine Sarajevskega kantona.

Namestnik vodje omenjenega zavoda Munib Buljina je potrdil, da pri gradnji parka ni nič spornega, saj je v okviru projekta predvidena ohranitev morebitnih najdenih ostankov mošeje.

Ppredstavnik bošnjaške organizacije vojnih veteranov Zelene baretke Emin Švrakić je v pogovoru za časnik Nezavisne novine dejal, da ne bo dopustil postavitve spominskega obeležja nekemu anonimnežu, ki ni niti vstopil v Sarajevo, kaj šele naredil kaj za to mesto.