Rožnati diamanti tovrstne kakovosti so na javnih dražbah zelo redki. Foto: Reuters
Rožnati diamanti tovrstne kakovosti so na javnih dražbah zelo redki. Foto: Reuters

Pričakujejo, da bodo zanj dobili med 25,5 in 42,4 milijona evrov, njegovo barvo pa so opisali kot "slikovito", kar je najvišja ocena, ki jo barva diamanta lahko doseže. Gre za 18,96-karatni diamant, s čimer gre za največji in najprestižnejši rožnati diamant, ki ga je družba Christie's kadar koli ponudila na dražbi.

Nekoč je bil del Oppenheimerjeve kolekcije, so sporočili iz dražbene hiše, s čimer so se navezovali na družino, ki je podjetje De Beers spremenila v največjega ponudnika diamantov na svetu.

"Njegov izjemni izvor ga bo zagotovo naredil v enega najprestižnejših diamantov na svetu," je pojasnil Rahul Kadakia, vodja mednarodne pisarne pri dražbeni hiši Christie's.

Sicer so bili do zdaj na dražbi ponujeni zgolj štirje rožnati diamanti tega barvnega ranga, ki so imeli več kot 10 karatov, največji uspeh pa je lani dosegla ravno hiša Christie's, ki je "Rožnato obljubo", diamant z nekaj manj kot 15 karati, prodala za 27,6 milijona evrov.

Pred dražbo v Ženevi, ki bo 13. novembra, bo diamant v sklopu turneje na voljo za ogled v Hongkongu, Londonu in New Yorku.