Oktoberfest je obiskalo 6,3 milijona ljudi. Foto: Reuters
Oktoberfest je obiskalo 6,3 milijona ljudi. Foto: Reuters
James Rodriguez
Zadnji večer so Oktoberfest obiskali tudi nogometaši Bayerna. Foto: Reuters

Zaradi toplega vremena je Oktoberfest letos obiskalo 100.000 ljudi več kot lani. Letos so spili toliko piva kot lani – 7,5 milijona vrčkov, poraba brezalkoholnih pijač pa se je glede na lani povečala za deset odstotkov.
To je morda tudi posledica tega, da so se brezalkoholne pijače, kot so limonada in gazirane pijače, letos v povprečju pocenile glede na lani, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Litrski vrček piva pa se je v povprečju podražil za več kot tri odstotke in je bilo treba zanj odšteti od 10,80 do 11,50 evra.

Manj kaznivih dejanj
Organizatorji poudarjajo tudi podatek, da je število kaznivih dejanj letos za deset odstotkov nižje kot leta 2017. Kljub temu je na letošnjo prireditev, ki se je začela 22. septembra, vrglo slabo luč prav nasilje – eden izmed obiskovalcev je namreč umrl zaradi udarca v glavo, ki ga je dobil v pretepu.

Prireditev, ki velja za enega izmed simbolov Nemčije, izvira z zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.