Vojni veteran druge svetovne vojne je s projektom krepko presegel pričakovanja. Foto: Reuters
Vojni veteran druge svetovne vojne je s projektom krepko presegel pričakovanja. Foto: Reuters

Sprva je želel zbrati 1000 funtov za dobrodelni sklad britanskega zdravstvenega sistema NHS, zdaj pa presegel visokih 12 milijonov funtov (13,7 milijona evrov). Izziv, ki ga je zaradi poškodbe kolka opravljal s pomočjo hodulje, je nameraval končati do 30. aprila, ko bi tudi dopolnil 100 let, a je cilj uresničil več kot 10 dni prej.

“Prvotno je šlo za šalo, vendar je ta hitro presegla svoje okvire in dobila namen,” je povedal Moore. S projektom se je želel britanski vojni veteran druge svetovne vojne zahvaliti zdravstvenim delavcem za dobro oskrbo, ki jo je prejel po zlomu kolka, in se jim hkrati pokloniti za požrtvovalna dejanja v tem času. "V zadnji vojni so bili na frontni črti vojaki v uniformah, tokrat so naša vojska zdravniki in medicinske sestre," je dejal za zdravstvene delavce, ki se borijo z epidemijo novega koronavirusa. Ob tem je izrazil prepričanje, da bomo preživeli to krizo. "Za vse ljudi, ki jim je trenutno težko: oblaki bodo odšli in sonce bo znova posijalo," je po prehojenih zadnjih nekaj dolžinah, kar sta v živo prenašali najbolj gledani britanski jutranji oddaji, povedal 99-letnik.

Denar je prispevalo okoli 600.000 ljudi, zanimanja pa je bilo toliko, da se je spletna stran JustGiving, prek katere je zbiral denar, za krajši čas sesula, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo dejanje je navdušilo tudi osemletno Reegan Davis, ki je na družbenem omrežju Twitter začela kampanjo #makecardfortom. Otroke je pozvala, naj izdelajo spletno čestitko in tako voščijo Tomu ob prihajajočem 100. rojstnem dnevu.