Debbie mora shajati brez mobilnega telefona. Foto: RTV SLO
Debbie mora shajati brez mobilnega telefona. Foto: RTV SLO
Mikrovalovna pečica
Tudi udobja mikrovalovne pečice si Debbie ne more privoščiti. Foto: EPA

Debbie Bird dobro ve, kako je to. Ta 39-letna Britanka je namreč preobčutljiva na elektromagnetna polja, ki jih proizvajajo računalniki, mobilni telefoni, mikrovalovne pečice in celo nekateri modeli avtomobilov.

Debbie in njen mož Tony zato spita v posebni srebrni mreži proti komarjem, saj takšna postelja preprečuje sevanja. "Ne morem več početi stvari, ki sem jih včasih. Nimam mikrovalovne pečice, mobilnega telefona, ne morem se voziti niti v prijateljevem BMW-ju, saj me, takoj ko sedem vanj, začne boleti glava," toži Debbie.

Zgodilo se je iznenada
Njena preobčutljivost na moderno tehnologijo se je začela, ko se je z družino preselila v novo stanovanje, kjer so sosedje uporabljali računalnike in brezžične telefone. "Takrat so se začele moje težave z nespečnostjo in kožne reakcije, ki jih prej ni bilo. Čutila sem, kot da mi obraz gori," je dejala.

Hiša, prirejena njej
Debbijina hiša je zato zgrajena in urejena tako, da v njej ni nikakršnega sevanja, zidovi so obarvani s posebno barvo, zavese na oknih so izdelane samo zanjo, tudi kopalnica je preurejena. Vse te prilagoditve seveda niso bile poceni, a Debbie pravi, da so bile vredne vsakega centa. Izpuščaji so izginili in težav ni bilo več.

Bolezen, ki je ni
Zaradi iste bolezni trpi več kot 500 ljudi, a v Veliki Britaniji ta bolezen uradno ne obstaja. Zdravniki to bolezensko stanje povezujejo s slabim zdravjem, simptome pa pripisujejo psihosomatskim motnjam.