Viski s podobo sv. Jurija, sicer zavetnika Anglije - pa npr. tudi Ljubljane - je prvi angleški viski po 100 letih. Foto:
Viski s podobo sv. Jurija, sicer zavetnika Anglije - pa npr. tudi Ljubljane - je prvi angleški viski po 100 letih. Foto:
Viski
Škoti zatrjujejo, da je pravi viski le eden - njihov! Foto: EPA

"Krivec" za to je podjetje English Whisky Company, ki bo na trg poslalo viski v steklenicah, na katerih bo podoba Sv. Jurija, ki z mečem prebode vrat zmaja.

Poteza je močno vznemirila nekatere tradicionalne Škote, ki so prepričani, da je dom pravega viskija le severno od angleške meje. Nekateri gredo celo tako daleč, da govorijo o tem, da jim Angleži s tem rinejo nož v hrbet.
Steklenice naj bi na prodajne police na Otoku sicer prišle 16. decembra, po božiču pa jih bodo poslali tudi v druge države sveta. Cena 700-mililitrske steklenice naj bi znašala 34.99 funta 38,5 evra). Iz destilarne, ki leži v Norfolku, so celo sporočili, da bodo v primeru angleške osvojitve naslova svetovnega prvaka v nogometu na trg poslali še posebno spominsko serijo njihovega viskija.

Tri leta je moral stati v sodih
Viski so sicer pridobili že leta 2006, a so ga smeli takrat poimenovati le kot alkoholni destilat. Pravi viski je namreč uradno lahko le tisti, ki leži v sodih najmanj tri leta. Ker so ta leta zdaj pretekla, se pijača lahko tudi uradno imenuje viski.

Andrew Nelstrop iz uprave podjetja želi umiriti strasti, a gre ob tem celo dlje z izjavo, da imajo nekateri na Škotskem radi njihov viski: "Na naše presenečenje in navdušenje je za naš viski na Škotskem kar veliko interesa. Na mesec pošljemo tja okrog 500 steklenic, pričakujem pa, da se bo ta količina še povečala." Kot dodaja, ni njihov viski nič slabši od škotskega: "Vsi, ki so ga poizkusili, pravijo, da ima očarljiv okus. Gre za prvi pravi angleški viski po več kot 100 letih. Smo zelo ponosni."

Ni niti za oblizniti ustnice
John Kaylor
, predstavnik navijačev škotske reprezentance v nogometu, ki sami sebe imenujejo Tartanova vojska (Tartan Army), pa se s tem seveda ne strinja. Pravi, da če bo šlo tako naprej, bodo imeli Angleži kmalu npr. tudi pošast iz jezera Windermere (ob tem je seveda mislil na "ponaredek njihove pošasti škotskega jezera Loch Ness): "Noben pravi pripadnik Tartanove vojske si z angleškim viskijem ne bi biti obliznil svojih ustnic."