Blejska ulica v Beogradu. Foto: Televizija Slovenija
Blejska ulica v Beogradu. Foto: Televizija Slovenija

Beograd je takrat moral predstavljati celotno državo, danes, kot pravi namestnik beograjskega župana Goran Vesić, pa ni samoumevno, da imajo Hrvaško, Zagrebško ali pa Celjsko, Blejsko in Pohorsko ulico – zadnja je že dobila novo ime. Ostale pa bodo ulice, poimenovane po mestih, ki imajo tudi sama Beograjsko ulico.

Niso prav dolge in niso v središču Beograda, a večina prebivalcev ulic, poimenovanih po slovenskih mestih, si želi, da bi imena ostala, pravih informacij pa nimajo.

Ljubljanska ulica. Foto: Televizija Slovenija
Ljubljanska ulica. Foto: Televizija Slovenija

"Moj oče je iz okolice Maribora, čustveno sem navezana na ime ulice in bilo bi mi res hudo, če bi se preimenovala," je za Televizijo Slovenija povedala prebivalka Mariborske ulice.

"To je najlepša ulica. Hočejo spremeniti ime, a jaz nisem za to," pravi prebivalka Ljubljanske ulice. "Zakaj bi to pogršali? Koga moti?" dodaja njen sosed.

Zato vprašanje namestniku župana, osebno navezanemu na Maribor, ali Mariborska ulica res ostaja? "Odrasel sem v Mariboru … Šalim se. Maribor ima Beograjsko ulico, zato to nikoli ni bilo vprašanje. Kot veste, Jugoslavija že 30 let ne obstaja več in normalno je, da stike z drugimi državami krepimo vzajemno," odgovarja Vesić.

Ljubljana dobiva Beograjsko ulico

Kar je dobra novica tudi za prebivalce Ljubljanske ulice v Beogradu, saj bo, kot kaže, tudi slovenska prestolnica dobila svojo Beograjsko ulico. "Joj, hvala, to je vredno milijon dolarjev," se informacije v smehu razveseli tamkajšnja stanovalka.

Obe mesti sta že deset let pobrateni, v Ljubljani stoji spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, v Beogradu ga bo v kratkem dobil Jernej Kopitar.

"Če nekdo spoštuje Beograd in ima Beograjsko ulico, je normalno, da ima to mesto tudi svojo ulico v Beogradu. Tako jo bo dobil Dunaj, kjer imajo Beograjski trg. Ulici bosta tako dobila tudi Varšava in Bruselj," dodaja Vesić.

Beograd: Preimenovanje ulic z imeni krajev nekdanje Jugoslavije

Menjavanje imen ulic v Beogradu ni nič nenavadnega, od leta 2000 jih je tako imena zamenjalo že več kot 9000, nekatere tudi večkrat. Tokrat pa bo očitno to doletelo tudi nekatere, poimenovane po slovenskih mestih, med njimi bo Celjska.

V predelu, kjer prevladujejo ulice, poimenovane po jezerih, se bo očitno poslovila Blejska ulica. Srečamo stanovalko – njena družina je v tej ulici že 37 let, Bleda pa v živo še ni videla.

"Radi imamo Blejsko ulico in želeli bi, da tako ostane, a nas nihče nič ne vpraša," se huduje. Torej čim prej na Bled? "Da, obiskali ga bomo čim prej," obljubi.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija