Bernardinci so sicer reševalni psi v italijanskih in švicarskih Alpah. Foto: EPA
Bernardinci so sicer reševalni psi v italijanskih in švicarskih Alpah. Foto: EPA

Medtem ko se je psička vračala s pohoda na najvišji angleški vrh, so jo izdale njene zadnje tačke. Ni se mogla premikati, zato so lastniki na pomoč poklicali gorsko reševalno ekipo.

Šestnajst prostovoljcev se je brez oklevanja odpravilo na peturno reševanje psičke Daisy, ki se je na poti nazaj sesedla: "Ker imajo člani ekipe doma razvajene kosmatince, ker imamo tudi sami psičko Jess, lahko prepoznamo vznemirjenost tako živali kot tudi njenih lastnikov," je povedal predstavnik za stike z javnostjo.

Preden so ukrepali, so se posvetovali z veterinarjem. Tako so ustrezno ocenili psičkino stanje in ji pred dvigom na nosila dali primerna protibolečinska zdravila. "Po majhnem prepričevanju, urejanju nosila, da je postalo do psa prijazno, in obilici priboljškov se je 55-kilogramska Daisy hitro ustalila. Svoj gobček je naslonila v naslonjalo za glavo, dojela je, da ji le želimo pomagati," so povedali člani reševalne ekipe. Evakuacija sama naj bi bila sicer podobna tistim z normalnim odraslim človekom.

Reševalna akcija psičke je bila uspešna, zdaj počasi okreva, poroča Guardian. Bernardinci so bili sicer prvotno vzrejeni, da bi pomagali pri reševanju v Alpah v Italiji in Švici. Predstavnik za stike z javnostjo je glede počutja bernardinke šaljivo dejal: "Očitno se počuti malce krivo in osramočeno, ker je razočarala sloves sovrstnikov, ki poskakujejo čez zasnežene Alpe s sodi konjaka okoli svojih vratov."