Božički svetujejo, da starši bolnih otrok ne vozijo v nakupovalne centre, saj lahko s tem okužbi izpostavijo tudi druge otroke. Foto: EPA
Božički svetujejo, da starši bolnih otrok ne vozijo v nakupovalne centre, saj lahko s tem okužbi izpostavijo tudi druge otroke. Foto: EPA

Združeni red Božičkov s pravo brado (The Amalgamated Order of Real Bearded Santas) je novo gripo vzel zares. Pred začetkom božično-novoletne sezone in "navalom" otrok je red v Filadelfiji organiziral seminar, na katerem so razpravljali, kako se obvarovati pred hitrim širjenjem virusa nove gripe.

Najpomembnejši sklep seminarja je bil, da oblasti zaprosijo za prednostno cepljenje, tako kot to velja za zdravstvene delavce. Predsednik združenja Nicholas Trolli pojasnjuje, da ne gre toliko za zaščito Božičkov pred boleznijo, ampak za "zaščito javnosti".

Jasno je, da bi okužen Božiček virus gripe lahko "prenesel" na precejšnje število otrok, ki mu vsak dan sedejo v naročje. Trolli še dodaja: "Kot sem slišal, je precej Božičkov zbolelo za novo obliko gripe, a do zdaj nisem dobil informacij, da bi se kateri od Božičkov lahko cepil.

Če je otrok bolan, bo Božiček prišel na dom
Sicer pa je združenje sprejelo še nekaj sklepov: Božičke so pozvali, naj dobro skrbijo za svojo higieno, naj si redno umivajo roke in jih razkužujejo in naj uživajo čim več vitaminov, da bodo ohranili čim močnejši imunski sistem.

Obenem so člani združenja pozvali starše, naj ne vozijo bolnih otrok na obisk k Božičkom. "Če je vaš otrok bolan, pokličite naše združenje in poskrbeli bomo, da bo Božiček prišel na vaš dom. Tako ne boste izpostavljali drugih otrok okužbi," razlaga Trolli.