Foto:
Foto:
Papež Janez Pavel II. se zavzema za ohranjanje verske tradicije.

S tem ko je iz pesmi odstranila besedo Jezus, pa je nehote sprožila javno polemiko o verskih simbolih v močno katoliški Italiji. Učiteljica iz severnoitalijanskega mesteca Como je zanetila razpravo, ko je muslimanom v svojem razredu rekla, da lahko verz "to je Jezusov dan" nadomestijo z "to je dan vrline". Najprej so se odzvali mediji. Že nekaj dni po dogodku je z naslovnice časopisa Il Giornale, ki ga vodi brat premierja Berlusconija, odmevalo: "Jezus prepovedan v božični pesmi."

Župan Coma, mesta, kjer se je zgodil incident, Stefano Bruno, iz desnosredinske stranke Naprej, Italija, je izjavil: "Zamenjati besedo Jezus v božični pesmi je resna napaka in žalitev za celotno katoliško skupnost."

Vera je v Italiji z naraščanjem priseljenskih skupnosti vse bolj občutljiva tema. Pred letom dni je sodnik razburil javnost, ko je odredil, da morajo v neki šoli s stene sneti razpelo. Papež Janez Pavel II. je dejanje označil za nedemokratično in nevarno. Verskih simbolov države po njegovem mnenju ne bi smeli brisati.

Napetost je narasla tudi letos, ko v nekem vrtcu niso želeli zaposliti muslimanke, saj naj bi njena ruta strašila otroke.

A mimo javnih razprav in prepirov so 10- in 11-letni šolarji težavo rešili miroljubno. Odločili so se, da bodo ostali pri originalnem besedilu, kar naj jim ne bi predstavljalo nikakršnih težav.

Na šoli, kjer se je zgodil incident, je približno 20 odstotkov učencev tujcev. V Italiji, državi s 57 milijoni prebivalcev, pa živi milijon muslimanov.