Ugotovitve bi lahko uporabili za razvoj naprav za prepoznavanje obrazov, ki se med drugim uporabljajo na letališčih. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Ugotovitve bi lahko uporabili za razvoj naprav za prepoznavanje obrazov, ki se med drugim uporabljajo na letališčih. Foto: freedigitalphotos.net

"V vsakdanjem življenju smo navajeni, da identificiramo prijatelje, kolege in slavne, pa tudi druge ljudi," je povedal eden izmed avtorjev študije Rob Jenkins z univerze v Yorku v Veliki Britaniji. To se dogaja tako na ulicah, sredstvih javnega potniškega prometa, pa tudi pri gledanju televizije ali brskanju po spletu.

"Nihče pa ne ve, koliko obrazov ljudje dejansko poznajo," je pri tem dodal Jenkins, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru prve tovrstne študije, objavljene v reviji Proceedings of the Royal Society B, so morali sodelujoči zapisati čim več obrazov ljudi, ki se jih spomnijo iz svojega osebnega življenja. Podobno so morali storiti z obrazi ljudi, ki jih prepoznajo, čeprav ljudi ne poznajo osebno. Pokazali so jim tudi več tisoč fotografij slavnih oseb in jih vprašali, ali jih prepoznajo.

Sodelujoči so prepoznali med tisoč in 10.000 obrazi, v povprečju pa 5.000, je dejal Jenkins.

Po mnenju znanstvenikov bi lahko te ugotovitve prispevale k razvoju naprav za prepoznavanje obrazov, ki jih čedalje pogosteje uporabljajo na letališčih in pri kriminalističnih preiskavah.