Foto:
Foto:

Plovilo, ki je težko 2.442 kilogramov in vredno 3,3 milijarde dolarjev, naj bi v orbito drugega največjega planeta v našem osončju vstopilo 30. junija. Medtem je Cassini že poslal prve slike Saturnove lune Phoebe.

Plovilo naj bi se s Saturnovim sistemom prvič srečalo danes, ko bo letelo vsega 2000 kilometrov od lune Phoebe, najbolj oddaljene od 31 Saturnovih lun. Phoebe ima le 220 kilometrov premera, Saturn pa v premeru meri 120.695 kilometrov. Na prvih posnetkih naj bi bila vidna površina, posejana s kraterji.

Evropsko-ameriško plovilo, ki nosi tudi sondo za raziskovanje lune Titan, je bilo izstreljeno oktobra 1997. Zgradila ga je Nasa, Evropska vesoljska agencija pa je prispevala sondo Huygens.

Plovilo Cassini bo v Saturnovi orbiti ostalo štiri leta, v tem času pa bo planet obkrožilo 76-krat. Fotoaparata na plovilu naj bi posnela do 500.000 fotografij. Znanstveniki upajo, da bo raziskovanje Saturna omogočilo vpogled v nastanek našega sončnega sistema. V Nasi pa opozarjajo, da vstop v Saturnovo orbito ne bo preprost. Cassini mora namreč za nekaj časa upočasniti motor, kar bo omogočilo, da ga Saturn utiri v orbito. Če manever ne bo uspel, bo plovilo poletelo mimo orbite.