Cousteau se je za projekt Proteus, 370 kvadratnih metrov velik dvonadstropni modularni laboratorij ob obali otoka Curaçao, povezal z industrijskim oblikovalcem Yvesom Béharjem.

Kot navaja CNN, bo Proteus gostil znanstvenike in raziskovalce z vsega sveta, ki bodo tu preučevali ocean in posledice podnebnih sprememb.

Proteus bo zajemal laboratorije, zasebne prostore, ambulanto in mesečev bazen, iz katerega bodo potapljači lahko dosegli oceanska tla.

Kompleks bo deloval na vetrno in sončno energijo, ponašal pa se bo tudi s prvim podvodnim rastlinjakom in montažno sobo za snemanje videov.

Raziskovanje oceana pomembnejše od vesolja

Proteus je zastavljen kot nekakšna podvodna različica Mednarodne vesoljske postaje, v kateri bodo lahko v duhu skupnega znanja sodelovale različne vladne agencije, znanstveniki in zasebni sektor iz vseh držav.

"Raziskovanje oceana je tisočkrat bolj pomembno od vesoljskega raziskovanja, razlog pa je sebičen – naše preživetje, naša prihodnost," je povedal Cousteau za CNN. "Ocean je naš podporni sistem in poglavitni razlog, da sploh obstajamo."

Po Cousteaujevih navedbah bo gradnja Proteusa potekala tri leta, je pa koronavirusna pandemija že tako upočasnila projekt.

Vse skupaj naj bi stalo 135 milijonov dolarjev, ki si jih Cousteau zdaj trudi zbrati. O imenih pokroviteljev sicer ne želi govoriti, so pa njegovi strateški partnerji med drugim univerza Northeastern, univerza Rutgers ter neprofitna organizacija s Curaçaa Karibski center za raziskave in bioraznolikost.