Richard Lugner in italijanska igralka Ornella Muti sta se takole vrtela 20. februarja letos. Foto: EPA
Richard Lugner in italijanska igralka Ornella Muti sta se takole vrtela 20. februarja letos. Foto: EPA

Dunajski operni ples, ki velja za največji družabni dogodek naših severnih sosedov, prihodnje leto februarja ne bo izveden, kot je bilo načrtovano, sta za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Werner Kogler.

Zaradi razmer z novim koronavirusom bi bilo "neodgovorno, če bi ples izvedli na običajen način", je v izjavi poudaril Kurz. Dodal je, da odločitev o odpovedi ni bila lahka, saj je ples za Dunaj in Avstrijo kot državo kulture velik prepoznavni znak.

Tudi avstrijski podjetnik Richard Lugner, ki vsako leto dviguje prah s svojo izbrano gostjo na plesu iz sveta slavnih, je v odzivu pokazal razumevanje za odločitev o odpovedi zaradi pandemije covida-19. "To je pametno," je dejal. Napovedal je še, da bo gostjo, ki je bila predvidena za leto 2021, na operni ples pripeljal leta 2022.

Druženje elite in obračanje milijonov

Vstopnice za vedno razprodan dogodek v dunajski državni operi, ki se ga je letos udeležilo več kot 5000 gostov, se gibljejo od 315 evrov do 23.600 evrov za zasebno ložo.

Dunajski državni operni ples vedno prinese dobiček, ki preseže milijon evrov. Lani, ob 150. obletnici znamenite dvorane, je v avstrijsko blagajno prinesel okoli 4,6 milijona evrov, po televizijskih zaslonih pa si ga je ogledalo 2,5 milijona gledalcev.