Saga Vanecek se je igrala v jezeru, ko je našla
Saga Vanecek se je igrala v jezeru, ko je našla "nenavadno palico". Nekaj trenutkov za tem je ugotovila, da v rokah drži meč. Foto: EPA

Saga Vanecek, osemletna deklica švedsko-ameriških korenin, je letos poleti med igranjem v jezeru Vidöstern, ob katerem ima njena družina počitniško hišico, našla starodaven meč, ki je pritegnil pozornost strokovnjakov. V tamkajšnjem muzeju ocenjujejo, da je artefakt star okoli 1.500 let.

"Bila sem v vodi in metala palice in kamne, nato pa sem našla 'čudno palico,'" je deklica povedala za švedske medije. "Pobrala sem jo iz jezera in jo želela vreči nazaj v vodo, ko sem opazila, da ima ročaj, da je na koncu nekoliko koničasta in da je zarjavela. Dvignila sem jo v zrak in zaklicala: "Oče, našla sem meč!"."

Tamkajšnji prebivalci so se ob tem spomnili na zgodbo o kralju Arturju, ki je postal kralj po tem, ko je meč izvlekel iz skale, in deklico zaradi najdbe v šali označili za novo švedsko kraljico.

Na območju jezera nekoč opravljali daritve
Mikael Nordström
, strokovnjak iz muzeja Jönköping, je odkritje označil za spektakularno. Povedal je, da je meč dolg približno 85 centimetrov, sestavljata pa ga tako kovina kot les. "Zelo se veselimo podatkov, ki jih bomo pridobili, ko bomo meč podrobno preučili," je še dodal. Dekličin oče Andy Vanecek je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je bil meč najden skupaj z nožnico, narejeno iz lesa in usnja.

Strokovnjaki so po najdbi preiskali jezero in v njem našli še okrasno broško, ki izvira iz približno enakega obdobja kot meč. Najprej so mislili, da je bilo na območju jezera nekoč pokopališče, vendar so po podrobnejši raziskavi ugotovili, da je najverjetneje šlo za prostor, kjer so staroselci opravljali daritve bogovom.

View this post on Instagram

A post shared by Jönköpings läns museum (@jonkopingslansmuseum) on Oct 3, 2018 at 4:44am PDT