Foto: EPA
Foto: EPA

Po prvih ugotovitvah veterinarjev na univerzi v Helsinkih lahko psi novi koronavirus zavohajo s skoraj stoodstotno gotovostjo. Ob tem jim zadošča precej manjši vzorec, kot je potreben za medicinske teste za novi koronavirus. "Pes za identifikacijo virusa potrebuje le od deset do sto molekul, naprave za testiranje pa 18 milijonov molekul," po poročanju nemške tiskovne agencije DPA piše v sporočilu za javnost letališča.

Psi lahko virus ugotovijo še pred razvojem simptomov nove koronavirusne bolezni pri posamezniku. "Ko ste bolni, naj gre za virus ali zajedavca, ta spremeni vonj vašega telesa, tako da je vaš vonj drugačen. To smo že prikazali pri več boleznih, kot je malarija," je dejal James Logan, profesor na londonski šoli za higieno in tropsko medicino, ki v sodelovanju z drugimi univerzami razvija podoben program urjenja psov za medicinske namene.

Psi, ki odkrivajo virus na letališču v Helsinkih, ne pridejo v neposreden stik s potniki. Posameznega potnika po obrazu obrišejo z robcem, ki ga nato v ločenem prostoru povoha pes. "Smo pionirji na tem področju," je dejala vodja letališča Ulla Lettijeff, "kolikor nam je znano, nobeno drugo letališče še ne uporablja pasjega voha v boju proti covidu-19 v tolikšnem obsegu."