Gospod predsednik. Foto: Reuters
Gospod predsednik. Foto: Reuters
Obvezni dopustniški spominek s Krima. Foto: Reuters

Spominki s predsednikovo podobo - pa naj si gre za majice, stenske ure, ovitke za pametne telefone ali pa skodelice, so tako vsepovsodin obvezna oprema vsakega spodobnega ruskega doma.

Skratka, kot piše Reuters, če so spominki s Putinovo podobo kakršen koli barometer priljubljenosti, se predsedniku ni treba bati za politično prihodnost. Nekateri prodajni predmeti so sicer standardni turistični kič, ki črpa iz populistične podobe Putina kot akcijskega junaka - podoba, ki jo predsednik skrbno neguje, vse odkar se je povzpel na oblast, pa naj si gre za poziranje v vojaški podmornici, s tigrom, s puško ali pa goloprs na konju.

Spet drugi povsem brez ironije častijo 62-letnega nekdanjega vohuna, ki vlada Rusiji (z zgolj tehničnimi menjavami stolčkov) zadnjih 15 let.

Reutersov fotograf se je ustavil v Kazanu, prestolnici ruske avtonomne republike Tatarstana, kjer je bilo avgusta svetovno prvenstvo v plavanju. Turiste so ob prihodu pričakale Putinove junaške podobe na magnetih, na urah, na matrjoškah, na kozarčkih za vodko, na okrasnih krožnikih, na majicah ... "Volodja (Vladimir) Pogumni!", "Našega ne bomo zapustili", "Krim je naš!", so nekateri od napisov, ki jih najdemo na teh domoljubnih spominkih.

Priljubljenost, ki ne pojenja
Majice s podobno tematiko prodajajo tudi pred kazanskim Kremljem, kjer najdemo tudi podobo neustrašnega in drznega Putina, kako s karatejem nadvlada ameriškega kolega Baracka Obamo. Predsednik Obama oz. ameriška vlada namreč skušata v očeh Rusov v Ukrajini zasejati protiruska občutja. V nasprotju z Obamo, ki se doma redno bojuje s padajočimi rejtingi, Putin težav z avtoriteto in priljubljenostjo nima - njegova podpora nikdar ne pade pod 80 odstotkov.

Putin je postal tržna znamka, ki jo izkoriščajo tudi najbolj trendovske znamke, kot je Anyavanya spletne trgovine višjega ranga Aizel.Ru, ki se ponaša, da je "iz domoljubja modno ozaveščene ruske javnosti ustvarila trend". Eden od prodajnih artiklov Anyavanye so ovitki za mobitele s Putinovo podobo v puhovki kamuflažnih barv in napisom "Najvljudnejši med ljudmi".
"Vljudni ljudje" je termin, ki so ga v Rusiji skovali za vojake v neoznačenih uniformah, ki so zavzeli Krim brez enega samega izstreljenega strela.

Ena najbolj priljubljenih podob, ki krasi majice in ovitke, pa je povsem preprost Putinov portret, na katerem je videti tako skrivnosten in nedostopen za svojimi temnimi sončnimi očali. "Lahko vam berem misli," piše pod podobo. In če bi bili radi še bolj "modni", si lahko omislite tudi tako s povsem neposrednimi napisi, kot sta "Ruska mafija" ali pa "Ne morejo nas ujeti".