Obisk je presegel vsa pričakovanja organizatorjev. Foto: Reuters
Obisk je presegel vsa pričakovanja organizatorjev. Foto: Reuters

Bolgarski umetnik Christo je namreč ustvaril umetniško inštalacijo The Floating Piers (Plavajoči pomoli) in jo sredi junija odprl za javnost, zaprla pa se je ta konec tedna. Plavajoči pomol bodo zdaj razstavili in ga reciklirali.

Atrakcija je v Lombardijo vsak dan privabila več kot 70.000 radovednežev, zato je skupna številka na koncu presegla milijon, kar je še enkrat več, kot so jih pričakovali pred odprtjem.

Iz 220 tisoč plovnih kock iz polietilena je nastalo tri kilometre dolgo "sprehajališče", ki je dva otočka povezalo s celinskim mestecem Sulzano. Na enem izmed obeh otokov, Monte Isolo, sicer živi dva tisoč ljudi, in je praviloma dostopen samo s čolnom.

Trikilometrski sprehod je bil brezplačen
Projekt Plavajoči pomoli je bil vsaj toliko inženirski kot umetniški podvig: za sestavljanje kock so morali na pomoč priskočiti atleti, na jezersko dno pa so jih s sidri pričvrstili potapljači. Pika na i je bila rumena tkanina, ki glede na svetlobo ob različnih delih dneva in količino vlage menja barvo v rdečo in zlato.

Šivilje so blago na kocke s posebej prilagojenimi šivalnimi stroji pritrdile tako, da je vse skupaj ustvarjalo "vtis valovanja, kakor da hodiš po kitovem hrbtu".

Trikilometrski sprehod je bil za ljudi brezplačen, 15 milijonov evrov, kolikor projekt stane, je Christo prispeval sam, jezero Iseo pa ga je pritegnilo zaradi slikovite okoliške pokrajine.