Priložnost za prijetno družinsko popoldne. Foto: BoBo
Priložnost za prijetno družinsko popoldne. Foto: BoBo
Gregorčki po Sloveniji

V Ljubljani je potekala tradicionalna prireditev Pozdrav pomladi - gregorčki, na kateri so otroci različno oblikovane ladjice iz papirja, lesa in drugih naravnih materialov spuščali po Gradaščici. Navada spominja na obred obrtnikov, ki so nekdaj po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečami in se tako veselili prihoda pomladi in daljših dni, ko za delo niso več potrebovali luči. Sproščeno vzdušje je ob Gradaščici pričaral klarinetist in klaviaturist Lado Jakša, ki je zaigral v soju bakel in vrtnih ognjev, dogodek pa je povezovala igralka in režiserka Violeta Tomič.

Na Ljubljanskem gradu bodo na gregorjevo zvečer pripravili nastop virtuoznega pihalca, pevca in skladatelja Vaska Atanasovskega z Godalnim kvintetom, praznovanje pa bodo sklenili 15. marca z Gregorjevim plesom, ki bo tretji plesni večer v tem letu.

Barčice s smolo
Na Gorenjskem so v 70. letih prejšnjega stoletja s pomočjo lokalnih turističnih društev in šol znova oživili staro šego obrtniških središč, ko so vajenci, otroci in mladina spuščali v vodo barčice s prižgano smolo. V Kropi so že pretekli teden organizirali delavnico izdelovanja gregorčkov, na kateri so otroci izdelovali barčice oziroma gregorčke. V vodo so jih spustili v torek po sončnem zahodu. V Tržiču so gregorčke v torek spuščali v Tržiško bistrico v okviru tradicionalne prireditve Vuč u vodo.

Tudi Zavod za turizem Kranj je v torek najprej povabil k izdelovanju gregorčkov, nato pa so se z otroki odpravili do kanjona Kokre in gregorčke s pomočjo gasilcev spustili po reki.

Gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca, je znano kot dan, ko se ptički ženijo, poznajo ga na celotnem slovenskem območju. God sv. Gregorja, ki je bil po starem julijanskem koledarju prav na dan začetka pomladi, se je z uvedbo gregorjanskega koledarja v 16. stoletju pomaknil deset dni nazaj, na 12. marec. A gregorjevo je med ljudmi kljub temu ostalo pomladni praznik.

Kako so otroci v Gradaščico spuščali gregorčke, si oglejte v spodnji galeriji.

Gregorčki po Sloveniji