Cvet treh najlepših. Foto: Reuters
Cvet treh najlepših. Foto: Reuters

V Izraelu ima to tekmovanje že nekajletno tradicijo, njegov namen pa je popestriti dneve ženskam, ki so med drugo svetovno vojno na lastni koži občutile trdo roko nacističnega režima.

Dvanajst kandidatk je bilo na tekmovanju odlično razpoloženih. Prireditelji so jih lepo oblekli, jih sfrizirali in naličili, nato pa so se samozavestno sprehodile po modni brvi, čeprav so nekatere pri hoji potrebovale pomoč. Bodrili so jih sorodniki in prijatelji, ki so navdušeno pozdravili vsako njihovo potezo in besedo.

Zmagovalke so bile, kot se za tak dogodek spodobi, vse, a vseeno je le ena postala mis – na Poljskem rojena Tova Ringer, ki ji je koncentracijsko taborišče Auschwitz vzelo oba starša, štiri sestre in babico.

Med tekmovalkami sta bili tudi 81-letni upokojena ginekologinja in inženirka, ter učiteljica, ki edina pri 74 letih še ni v pokoju.

Odzivi na izbor mis holokavsta so različni. Nekateri opozarjajo, da je dogodek krati spomin na šest milijonov Judov, ubitih zaradi holokavsta, drugi pa menijo, da gre za izviren spomin in opomin na takratne nacistične grozote.