Butanski kralj pravi, da je bilo vredno čakati dolgo na poroko, saj je v Džetsun našel pravo žensko zase. Foto: EPA
Butanski kralj pravi, da je bilo vredno čakati dolgo na poroko, saj je v Džetsun našel pravo žensko zase. Foto: EPA
Lani je kraljica v Butanu gostila vojvodo Cambriško. Foto: EPA

Džetsun Pema je priljubljenega 37-letnega butanskega prestolonaslednika Džigmeja Kesarja Namgiela Vangčuka spoznala pri sedmih letih, saj je bila njena družina vedno v tesnih odnosih z monarhijo, zbližala pa sta se med študijem v Veliki Britaniji.

"Himalajski princ William in Kate", kot ju kličejo, sta bila par dobra tri leta, preden je Džigme, ki mu je oče že leta 2008 prepustil prestol, maja 2011 naznanil svojo zaroko z mično 21-letnico.

Dolgo čakal na pravo
Oktobra istega leta sta se poročila (le nekaj mesecev za princem Williamom in Kate Middleton), lani pa je kraljica povila prvega otroka, sinčka Gjalseja. Istega leta je par v Butanu tudi gostil princa Williama in Kate.

Kot navajajo mediji, zveza med Džigmejem in Džetsun ni bila povsem po kraljevem protokolu - poroka ni bila dogovorjena, ampak sta se iskreno zaljubila, pred poroko pa sta že osem mesecev živela skupaj.

"Krasen človek je. Inteligentna," je povedal kralj novinarjem ob poroki in razkril, da ju je povezala tudi strast do umetnosti. "Kar nekaj časa sem čakal na poroko. A ni važno, kdaj se poročiš, dokler se s pravo osebo. Prepričan sem, da sem se jaz poročil s pravo osebo."

Modna ikona
Džetsun se je šolala na zasebni šoli v Indiji, preden je študij nadaljevala na univerzi Regent v Londonu, kjer je diplomirala iz mednarodnih odnosov in psihologije.

Mlada kraljica je v Butanu izjemno priljubljena, sodeluje s številnimi lokalnimi dobrodelnimi organizacijami, v domovini pa slovi tudi kot prava modna ikona - bodisi doma v živopisnih tradicionalnih oblačilih ali pa v zahodnjaških kreacijah med državniškimi obiski v tujini.