Zoltan Dani in Dale Zelko sta postala dobra prijatelja. Foto: Reuters
Zoltan Dani in Dale Zelko sta postala dobra prijatelja. Foto: Reuters

Srbski poveljnik protizračne obrambe Zoltan Dani je leta 1999 ukazal vojakom, naj sestrelijo reaktivno letalo F-117, ki ga je nad Beogradom pilotiral Američan Dale Zelko. Dokumentarni film z naslovom Drugi susret (Drugo srečanje) režiserja Željka Mirkovića ju je dobro desetletje pozneje spet združil.

Zelko je lani najprej obiskal Zoltana, ki se je nato letos odpravil na obisk čez Lužo skupaj s svojo ženo in sinom, vse skupaj pa je spremljala televizijska kamera Mirkovićeve ekipe.

Dokumentarni film, ki je bil končan septembra letos, je zdaj doživel premiero v Beogradu, kar je Zelka spet pripeljalo v Srbijo. Poleg filmske premiere je obiskal tudi Zoltanov dom v mestu Kovin v Vojvodini, svet pa so danes obkrožile fotografije, na katerih zdaj že dobra prijatelja igrata košarko, skupaj obedujeta, gledata stare fotografije in se igrata z modelom reaktivnega letala F-117.

Filmski distributerji, ki želijo dokumentarni film Drugi susret pripeljati tudi v Evropo in ZDA, pa trdijo, da bi se zgodba o prijateljstvu dveh nekdanjih vojakov lahko znašla celo v boju za oskarja.