13-letni orjak med operacijskim posegom. Foto: Reuters
13-letni orjak med operacijskim posegom. Foto: Reuters

Sibirski tiger Igor, ki prebiva v živalskem vrtu madžarskega mesta Szeged, je leta trpel zaradi obrabljenega kolka. Bolečine v sklepu so ga ovirale pri gibanju, kar je znatno zmanjšalo njegovo kakovost življenja.

Da bi odpravili tigrove zdravstvene težave, so veterinarji izvedli postopek, ki je v večini primerov uporabljen pri zdravljenju ljudi, le redko pa se uporablja pri zdravstveni oskrbi živali uporabili so postopek zdravljenja z regenerativnimi matičnimi celicami.

"Bistvo zdravljenja z matičnimi celicami je, da lahko izboljšamo tudi življenja bolnikov, ki jim ne bi pomagale operacije ali druge oblike zdravljenja," je po zdravstvenem posegu, pri katerem so tigru vbrizgali njegovo lastno maščobno tkivo, povedal veterinar Robert Gippert.

"Tako kot pri ljudeh se bo obrabljen tigrov sklep pozdravil preko regenerativnih in samoobnovljivih učinkov matičnih celic brez uporabe zunanjih snovi in materialov," je pojasnil Gippert.

Uspavani tiger je med posegom mirno ležal na operacijski mizi, s katere so molile njegove ogromne tace. Veterinarji bodo Igorjevo stanje in uspešnost zdravljenja lahko ocenili čez dva do tri tedne.