Van Damme in Swankova sta Kadirovu zaželela vse najboljše. Foto: EPA/Reuters
Van Damme in Swankova sta Kadirovu zaželela vse najboljše. Foto: EPA/Reuters
Veliko slavje v Čečeniji

Čeprav je prvi mož Čečenije prepovedal javne proslave v čast svojemu rojstnemu dnevu in celo napovedal kazen vsem vladnim uslužbencem, ki mu bodo skušali podariti rojstnodnevno darilo, se je na koncu le praznovalo. Ramzan pravi, da sicer ne zaradi njegovega rojstnega dne, temveč zaradi praznovanja obletnice ustanovitve mesta Grozni.

Kljub temu je bil na slavju v ospredju ravno rojstni dan čečenskega voditelja. Svet so obkrožile fotografije in posnetki velikega praznovanja v mestu, v katerem so se še pred dobrimi desetimi leti dogajale grozljive stvari.

Van Damm: Rad vas imam, gospod Kadirov!
Na ogromnem odru so se pojavili številni glasbeniki, plesalci in drugi predstavniki šovbiznisa, Kadirovu pa sta čestitke ob jubileju izrekla tudi belgijski igralec Jean-Claude Van Damme in ameriška igralka Hilary Swank, piše BBC.

Belgijec je svoj govor končal z vzklikom: "Rad vas imam, gospod Kadirov! Vse vas imam rad iz vsega srca," Swankova, ki si je dan prej ogledala čečensko prestolnico, pa je dejala: "Lahko občutim duh vseh ljudi in vidim, da so vsi srečni. Zame je zares velika čast, da lahko izvem kaj več o vas, o vaši domovini in njenem razvoju. Vse najboljše, gospod predsednik!"

Na odru je nastopila tudi slavna violonistka Vanessa Mae, ki naj bi za nastop prejela 500.000 ameriških dolarjev. Ob velikem slavju se je postavilo tudi vprašanje, od kod denar za vse to, slavljenec pa je odgovoril: "Dal ga je Alah!"

Več o velikem praznovanju v Čečeniji si lahko pogledate v prispevku novinarja Andreja Stoparja.

Veliko slavje v Čečeniji