Poseben občutek je, ko se človek postavi ob skoraj 300 metrov dolgo ladjo Norwegian Gem, ki gostom ponuja največje udobje in številne možnosti rekreacije. Tudi plezalno steno, ki jo lahko vidite pred dimnikom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Poseben občutek je, ko se človek postavi ob skoraj 300 metrov dolgo ladjo Norwegian Gem, ki gostom ponuja največje udobje in številne možnosti rekreacije. Tudi plezalno steno, ki jo lahko vidite pred dimnikom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Največja križarka do zdaj pri nas

obiskala slovensko morje.

V koprskem pristanišču je bila v petek zasidrana 294 metrov dolga ladja Norweigan Gem (norveški dragulj) z 2.800 gosti in 1.100 člani posadke. Mesto se je dobro pripravilo na turiste, ponudba izletov (Lipica, Bled, Ljubljana, Postojna, Bovec ...) je bila bogata. Goste je po Kopru vozila kočija z lipicanci, mnogi pa so šli raziskovat lepote Slovenije. Največ zanimanja je bilo za rafting v Bovcu. Da so bili turisti iz kar 50 držav, med njimi največ Američanov, v Kopru res zaželeni, je dokazala že rdeča preproga v pristanišču.

Pristal, kot da bi upravljal gumenjaka
"Pristanek je potekal brez težav. Mislim, da je to eno redkih pristanišč, kjer se lahko sprehajamo po tako dolgi rdeči preprogi," je povedal Mikael Hilden, ki je požel veliko pohval za izjemno manevriranje mogočne ladje. Potreboval je le kakih 10 minut in ladja je bila brez pomoči vlačilcev "parkirana" na območju tovornih terminalov, kjer je največji dovoljeni ugrez 17,20 metra. Dno je iz mulja in če ladja slučajno nasede, po navadi plima naredi svoje, sicer priskočijo na pomoč vlačilci.

'Last minute': 540 evrov za en teden
Velikanka ladjarja Norwegian Cruise Line, ki pluje pod bahamsko zastavo, je Koper zapustila ob 18. uri ob zvokih Pihalnega orkestra Marezige in odšla proti Benetkam. Danes jo čaka pot v Dubrovnik. Da so bili na krovu res gostje z vsega sveta, smo se hitro prepričali: najprej smo srečali par iz Argentine (Slovenije kar nista mogla prehvaliti, kako je 'beautiful'), nato iz Nemčije (dobila sta ugodno ponudbo in za enotedensko križarjenje plačala le 540 evrov na osebo) in nazadnje iz Škotske. Gospod se je pritoževal, da je pivo na ladji predrago, saj stane šest dolarjev, zato je postanek izkoristil in v trgovini nabavil nekaj pločevink.

Naslednje leto nov rekord s Costo Favoloso
Koprski terminal bo spet oživel že v nedeljo, ko bo priplula ladja Pacific Princess s 670 potniki. Letošnjo poletno sezono naj bi Koper obiskalo 55 večjih turističnih ladij in z njimi 40 tisoč gostov. Naslednje leto bo z ladjami prišlo celo 140 tisoč turistov, od tega 3.780 z novo italijansko lepotico Costo Favoloso, ki v dolžino meri 306, v širino pa 35,5 metra.

Utrinke vročega petkovega popoldneva iz koprskega pristanišča, bližnjega kopališča in mestnega središča si oglejte v spodnji galeriji.


Največja križarka do zdaj pri nas