Tekmovalo je tako staro kot mlado. Foto: MMC RTV SLO
Tekmovalo je tako staro kot mlado. Foto: MMC RTV SLO
Met krompirja
Prizorišče ob podružnični cerkvi sv. Lenarta je že sedmič gostilo tekmovanje v metu krompirja. Foto: MMC RTV SLO
Goran Zorič
Goran Zorič iz Kočevja pred zmagovalnim metom. Foto: MMC RTV SLO

Goranu Zoriču - 95,3 metra.

Gre za družabni dogodek, ki se ga je letos udeležilo 70 tekmovalcev in nekaj sto gledalcev. "Namen prireditve je druženje vaščanov, da se prebivalci Nemške vasi dobimo, malo poveselimo in še nekaj koristnega naredimo, izpeljemo tekmovanje, na katerega povabimo tudi druge udeležence," je povedal soorganizator tekmovanja Miran Šilc.

Od stave za točilnim pultom do prireditve
Vse se je začelo pred sedmimi leti. Trije prijatelji so se avgustovskega večera dobili v vaški gostilni in pogovor je nanesel, kdo dlje vrže kakšno stvar. Med dvema se je pogovor tako razvnel, da nikakor nista našla skupnega jezika. Zagato so fantje rešili tako, da so se dogovorili, da bosta oba fanta nekaj vrgla, poraženec pa bo zmagovalcu dolžan celega odojka. Vendar kaj naj vržejo? Snežne kepe niso prišle v poštev, saj je bil avgust. Avgust pa je čas, ko v Nemški vasi kopljejo krompir, zato so fantje rekli: "Pa naj bo to krompir." Naslednji dan so ob 12. uri pri cerkvi svetega Lenarta začeli z dvema tekmovalcema, enim merilcem, ki je bil hkrati tudi sodnik, in enim gledalcem, ki se je po naključju znašel na sosednji njivi. Tako se je vse začelo. Naslednje leto pa so dogodek organizirali tudi za širše občinstvo.

70 tekmovalcev
Tokrat je nastopilo 70 tekmovalcev, ki so bili razdeljeni v otroško, žensko in moško kategorijo. Tekmovalci so imeli po dva meta. Štel je najboljši poskus iz obeh serij. Krompir so tekmovalci lahko prinesli od doma ali pa so ga dobili na tekmovanju, tudi letos pa je bilo prepovedano ročno spreminjati obliko krompirja.

Pri moških najboljša Kočevca, pri ženskah pa Ribničanka
Pri moških je zmagal Goran Zorič z metom, dolgim 95,3 metra. Nastopil je ravno pred vodilnim iz prve serije, večletnim zmagovalcem in rekorderjem tekmovanja Petrom Gradišarjem, ki pa je daljavo Zoriča v drugem poskusu zgrešil za 0,3 metra, saj je vrgel 95 metrov. Tako je za slabih sedem metrov zaostal za lastnim rekordom tekmovanja, ki ga je Kočevec postavil lani in tako ostaja 101,9 metra. Tretji je bil Peter Štamfelj z 89,3 metra.

Pri ženskah je slavila Katarina Šilc (41,9 m) pred Špelo Pohar (39,8 m) in Nino Češarek (38,6 m). V otroški kategoriji, kjer so tekmovali tako deklice kot dečki, rojeni leta 2001 in mlajši, pa je prvo mesto zasedel Luka Dejak z daljavo 53,7 metra, pred Janom Pustavrhom (48,6 m) in Lanom Lesarjem (41,1 m).

Tretjič pa so organizirali tudi tekmovanje za najtežji krompir. Tokrat je najtežji krompir prinesel Alojz Rus iz Dolenje vasi. Najtežji krompir je tehtal 695 gramov.

Ves tekmovalni krompir so po tekmovanju spremenili v ocvrti krompir
Že med samim tekmovanjem so merilci sproti, ko so izmerili dolžino meta, tudi pobrali vržen krompir. "Po koncu tekmovanja ves tekmovalni krompir poberemo, olupimo, razrežemo in ga namočimo v vrelo olje. Iz njega nastane krasen pomfrit, ki ga otroci obogatijo s kečapom, odrasli pa ga malo nasolimo," je za MMC povedal Šilc, ki mu je pred sedmimi leti pripadla čast, da je bil tako prvi merilec kot sodnik.