Savin je na svojo 4.500 kilometrov dolgo odisejado krenil s Kanarskih otokov. Foto: Reuters
Savin je na svojo 4.500 kilometrov dolgo odisejado krenil s Kanarskih otokov. Foto: Reuters

Savin je v svoji ojačani oranžni kapsuli odrinil iz El Hierra na Kanarskih otokih in upa, da bo 4.500 kilometrov oddaljene Karibe dosegel v treh mesecih.

Po poti bo v vodo spuščal markerje, s pomočjo katerih bodo oceanografi lahko preučevali atlantske tokove. Savina lahko spremljate prek njegove Facebook strani, kjer redno objavlja svoj napredek, v zadnjem sporočilu pa je zapisal, da se sod "lepo vede".

"Vreme je krasno. Dobil sem metrsko valovanje in se pomikam s hitrostjo 2-3 kilometre na uro ... Do nedelje mi napoved kaže ugoden veter," je povedal v telefonskem intervjuju za AFP.

Nekdanji pilot postal pustolovec

Sod ima 6 kvadratnih metrov bivalne površine. Foto: Reuters
Sod ima 6 kvadratnih metrov bivalne površine. Foto: Reuters

Savin je nekdanji vojaški padalec, delal pa je tudi kot čuvaj v narodnem parku in pilot.

Sod je dolg tri metre in širok 2,1 metra, ima pa šest kvadratnih metrov bivalne površine, kamor je Savin spravil pograd, kuhinjo in prostor za skladiščenje. Na dnu kapsule je odprtina, prek katere lahko Savin opazuje morsko življenje pod njim.

Kapsula je posebej ojačana, da lahko zdrži valove in potencialne napade ork. Električno energijo za komuniciranje z zunanjim svetom in GPS-pozicioniranje generirajo sončne celice.

Rojstni dan na morju

Savin ima za svoje popotovanje proračun 60.000 evrov, ki jih je v večji meri zbral prek množičnega financiranja.

Na vprašanje, kje bo pristal, pa malce v šali: "Morda Barbados, čeprav bi res rad videl, da bi bil kak francoski otok, kot sta denimo Martinique ali Guadaloupe. To bi bilo lažje za papirologijo in za transport soda nazaj v Francijo."

Proračun znaša 60.000 evrov. Foto: Reuters
Proračun znaša 60.000 evrov. Foto: Reuters

V slogu pravega Francoza se je Savin na pot odpravil z velikim zavitkom foie grasa in steklenico Sauternesa, ki ga namerava odpreti za silvestrovo.

S seboj ima tudi steklenico rdečega vina, s katerim namerava 14. januarja proslaviti svoj 72. rojstni dan.