Novi in nekdanji najbogatejši Zemljan skupaj igrata bridž, sodelujeta pa tudi pri dobrodelnih projektih. Foto: EPA
Novi in nekdanji najbogatejši Zemljan skupaj igrata bridž, sodelujeta pa tudi pri dobrodelnih projektih. Foto: EPA
Mark Zuckerberg

Buffettu z 62 milijardami dolarjev je za petami mehiški tajkun mobilne telefonije Carlos Slim Helu s 60 milijardami, Gates na tretjem mestu pa ima pod palcem "le" še 58 milijard dolarjev.

Gatesa nepremišljena poteza stala prestola
77-letni investitor Buffett je v preteklem letu svoje premoženje povečal za 10 milijard dolarjev, saj je vrednost delnic nekdanjega tekstilnega podjetja Berkshire Hathaway, ki ga je prevzel leta 1965 in ga razvil v velikanski večpanožni koncern, poskočila za 25 odstotkov.

Gates je zaslužil "le" dve milijardi, a bi bil še vedno bogatejši od Buffetta, če se Microsoft ne bi spontano (in neuspešno) poskušal združiti z Yahoojem v boju proti Googlovi prevladi na spletu. Microsoftove delnice so zato padle za 15 odstotkov.

Indijci, Kitajci in Rusi na pohodu
Na četrtem, petem in šestem mestu najbogatejši trojici sledijo trije Indijci: jeklarski mogotec Lakshmi Mittal, dediča in naftna mogotca, (zasebno sprta) brata Mukesh in Anil Ambani, tudi na osmem mestu je Indijec - nepremičninski mogotec KP Singh. Strokovnjaki opozarjajo, da je opaziti močne smernice novih bogatašev, ki prihajajo iz Indije, Kitajske in Rusije.

Na sedmem mestu je "gospod Ikea", Šved Ingvar Kamprad z družino, na devetem Rus Oleg Deripaska, ki je zaslužil s predelavo aluminija. Deseterico najbogatejših Zemljanov končuje Nemec Karl Albrecht, lastnik verige supermarketov Aldi.

Mark Zuckerberg - dober ulov
Svet je dobil novega najmlajšega dolarskega milijarderja: 23-letnega ustanovitelja spletne skupnosti Facebook, Marka Zuckerberga, ki je z 1,5 milijarde vrednim premoženjem šele na 785. mestu Forbesove lestvice najbogatejših Zemljanov - milijarderjev. Po poročanju Forbesa je Zuckerberg najmlajši človek, ki je tako mlad prišel do takšnega bogastva (ne da bi ga podedoval).

Prva ženska na 17. mestu, na repu Kitajec
Najbogatejša ženska na svetu se je letos znašla na 17. mestu lestvice milijarderjev: to je 85-letna Liliane Bettencourt, hči ustanovitelja kozmetičnega giganta L'Oreal, ki ima pod palcem 22,9 milijarde dolarjev.

Na svetu je 1.062 dolarskih milijarderjev, med njimi nismo našli nobenega Slovenca. Na dnu lestvice je Zong Činghou, lastnik tovarne brezalkoholnih pijač Wahaha, ki je komaj presegel magično mejo milijarde dolarjev (654.365.000 evrov).

A. K.