Geronimo je pomembna osebnost v ameriški zgodovini, še posebno za prvotne indijanske prebivalce. Foto: Reuters
Geronimo je pomembna osebnost v ameriški zgodovini, še posebno za prvotne indijanske prebivalce. Foto: Reuters
General Custer
Na dražbi se je znašla tudi Custerjeva sablja.

Na dražbi, ki jo je organizirala avkcijska hiša Bonhams & Butterfields, so ponudili več kosov orožja, ki so ga uporabljali številni znani in opevani bojevniki Divjega zahoda.

Poleg puške vodje Apačev Geronima so na dražbi prodali tudi dvocevno puško za streljanje s šibrami, s katero je vzdrževal red legendarni mož postave Wyatt Earp. Njegovo orožje je nekdanjemu lastniku prineslo kar 65.000 dolarjev.

Nekaj več kot 20.000 dolarjev pa je bila cena sablje generala Custerja. Večino orožja je na dražbo ponudil neznanec, ki pa je bil očitno velik navdušenec nad predmeti, še posebno nad orožjem, ki je pripadalo najslavnejšim bojevnikom Divjega zahoda.

Za takšno zbirko je treba veliko časa
Nad njegovo zbirko so navdušeni številni zgodovinarji, saj se mora po mnenju Paula Carelle, enega izmed vodilnih v dražbeni hiši, posamezni zbiralec vse življenje truditi, da ustvari takšno zbirko. Da denarja, ki ga za to zapravi, sploh ne omenjamo.

Skupno so na dražbi ponudili 800 predmetov, ki so pripadali ljudem, slavnim zaradi svoje vloge v ameriški zgodovini, izkupiček pa je bil skoraj astronomski - milijon ameriških dolarjev. "Nekateri kosi orožja so dosegli res dobre cene," je bil z dražbo zadovoljen Carella in dodal: "Vedeli smo, da bodo nekateri predmeti pritegnili veliko pozornosti, saj ljudi zanima življenje ljudskih legend."

T. K.