Novinar televzije N1 je na Cvetnem trgu v Zagrebu spraševal mimoidoče, ali se bojijo gripe. Hrvaška je namreč priča najhujši epidemiji te bolezni v zadnjih desetih letih.

Nekateri so dajali pričakovane odgovore, nato pa je pred mikrofon prišel 82-letnik in brez dlake na jeziku dejal: "Gripa ne obstaja. Imam 82 let, nikoli nisem bil bolan, nikoli pri zdravniku. To si vsi zapomnite. Sramota, upokojenci so nam uničili zdravstvo. 'Boli me roka, boli me noga, vse me boli.' Rekreiraj se," je dejal gospod in izjavo začinil še s sočno kletvico.

Najhujša epidemija v zadnjem desetletju

Uradna statistika upokojenca sicer postavlja na laž. Na Hrvaškem so namreč do četrtka našteli sedem smrtnih primerov gripe in 8.460 obolelih, je potrdil vodja nacionalnega centra za influenco Vladimir Draženović. Ocenil je, da je število obolelih štirikrat večje, kot je prijavljenih primerov, ter da gre za najhujši izbruh gripe na Hrvaškem v zadnjih desetih letih.

Draženović je še dejal, da je letošnja epidemija gripe dosegla vrhunec, bo pa s podobno intenziteto trajala še najmanj osem tednov. Po njegovih navedbah v zadnjih desetih letih na Hrvaškem niso imeli tolikšnega števila obolelih za gripo. Pojasnil je, da letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A, ki je za 30 odstotkov bolj nevaren, kot je bil lanski virus. Kot je izpostavil, je največji problem v tem, da tega virusa na Hrvaškem ni bilo že nekaj let, zato je del prebivalstva izgubil odpornost nanj.