Sladoled, kepica. Foto: BoBo
Sladoled, kepica. Foto: BoBo

"Po dolgem času, ki so ga preživeli doma, so se številni odločili, da se bodo osvežili s sladoledom, tudi med tednom in v času kosila," so sporočili iz italijanske kmetijske zbornice Coldiretti.

Po njihovih podatkih so ljudje, ki se po treh mesecih strogih ukrepov lahko zdaj malenkost bolj prosto gibljejo, rešili 39.000 italijanskih prodajaln sladoleda, ki zaposlujejo 150.000 ljudi in ustvarijo 2,8 milijarde evrov prometa letno.

V Rimu in ob obali dežele Lacij so tako pretekli konec tedna pojedli skoraj 240 ton sladoleda najrazličnejših okusov, podobno je bilo tudi drugje po Italiji, so sporočili iz zbornice.

Kot še pravijo pri Coldirettiju, 94 odstotkov Italijanov redno uživa sladoled, pri čemer se jih sedem od desetih odloči za sladoled v kornetu, ostali pa se odločijo za lonček, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg sproščanja ukrepov so v Italiji zaznali tudi nadpovprečno visoke temperature, kar je ravno tako prispevalo k visoki prodaji sladoleda. Letošnje leto je namreč v Italiji za zdaj najtoplejše od leta 1880, odkar beležijo podatke.