Pahor se iz Etiopije vrača z dodatno prtljago. Foto: Instagram/Borut Pahor
Pahor se iz Etiopije vrača z dodatno prtljago. Foto: Instagram/Borut Pahor

Pahor je prvi slovenski predsednik, ki je odšel na uradni obisk v Etiopijo, kjer je krepil politične odnose in iskal nove gospodarske priložnosti. V državi z več kot sto milijoni prebivalcev je obiskal etiopski parlament, se srečal s predsednikom komisije Afriške unije in se iz oči v oči pogovarjal s tamkajšnjim predsednikom države Mulatujem Tešomejem.

Kot je za Pahorja in njegovo ekipo običajno, so gostovanje skrbno spremljali tudi na družbenih omrežjih. Že ob prihodu v prestolnico Adis Abebo so na Twitterju objavili videoposnetek slovenskih zastav, ki so v čast slovenskemu predsedniku visele "po vsem mestu", kot so zapisali. Pahor ni razočaral niti svojih sledilcev na Instagramu, saj je njegov profil z obiska v Etiopiji bogatejši za tri fotografije.

Na prvi sta v ospredju on in Tešome, za njima pa "kralj", kot je zapisal Pahor – ležeči lev. Drugi utrinek je objavil s srečanja z vrhovnim etiopskim verskim poglavarjem, s katerim sta spila skodelico tradicionalne kave. "Gospa jo je popražila kar pred menoj in jo še svežo pripravila. Aroma je sladka kot poljub," je bil navdušen predsednik.

Tudi Selassie naslikan na enak način
S Tešomejem sta se nato v torek zvečer srečala še na svečani večerji, na kateri mu je etiopski predsednik izročil dragoceno darilo - sliko, katere glavni motiv je kar sam Pahor. Izvirniku je precej podoben, saj ne manjkajo temna obleka z modro kravato, modre oči, zadržan nasmešek in preča na desno stran. Ob predaji slike si je Pahor z dlanjo prekril oči in dejal, da je kar nekoliko v zadregi. Na Instagramu je nato zapisal: "Naslednji dan me je pretreslo, ko sem videl popolnoma enako narejene portrete ob vstopu v muzej etiopskih vladarjev, med njimi tudi cesarja Haileja Selassija."

Spomnimo, Haile Selassie, ki je bil etiopski cesar v obdobju 1930–1974, je verjetno najbolj znana oseba iz etiopske zgodovine. Zagovarjal je multilateralizem in kolektivno varnost ter obsodil italijansko uporabo kemičnega orožja med vojno v Etiopiji. Z družbenimi in gospodarskimi reformami je državo moderniziral. A po drugi strani je zatiral opozicijo in etnične manjšine, zato njegov režim velja za avtokratskega in neliberalnega.