Maezava je bil pred leti tudi član priljubljene japonske rokskupine. Foto: Reuters
Maezava je bil pred leti tudi član priljubljene japonske rokskupine. Foto: Reuters

Maezava je eden najbolj znanih japonskih milijarderjev, obogatel je s spletno trgovino z oblačili Zozo.

Na Twitterju je zapisal, da bo med uporabnike tega spletnega omrežja razdelil milijardo jenov (okoli 8,12 milijona evrov). Srečnežev bo natanko tisoč, torej bo vsak v žep "kar tako" pospravil 8.120 evrov. Vse, kar je treba storiti, da stopite v to "loterijo", je, da njegovo objavo delite naprej.

Zanima ga obnašanje dobitnikov

Maezava je na YouTubu svojo odločitev podrobneje pojasnil. Dejal je, da gre za "resen družbeni eksperiment, s katerim želi preveriti, kako se bo ljudem spremenilo življenje, če bodo v trenutku bogatejši za milijon jenov", kolikor bo v japonski valuti prejel vsak srečnež. Pozval jih je, naj denar porabijo po mili volji, ima le eno prošnjo – da o tem, za katere stvari bodo veselo zapravljali, pridno izpolnjujejo vprašalnik, ki jim ga bo poslal. K projektu je povabil tudi več psihologov in sociologov, poroča CNN.

Srečneži bodo izbrani naključno.

Maezava se je za podobno akcijo odločil že pred enim letom, ko je med sto uporabnikov Twitterja razdelil nekaj manj kot milijon evrov. Ta njegov tvit pa je postal tudi najbolj retvitan tvit vseh časov, saj ga je naprej delilo kar 4,68 milijona ljudi.

Leta 2023 se želi popeljati okoli Lune

Njegovo premoženje ocenjujejo na skoraj dve milijardi evrov, denar pa zapravlja za različne stvari. Leta 2017 je tako za sto milijonov evrov kupil sliko Jean-Michela Basquiata, ki še vedno velja za najdražjo sliko katerega koli ameriškega umetnika, prodano na dražbi. Napovedal je tudi, da bo postal prvi turist, ki ga bo ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX popeljalo okoli Lune. 42-letni milijarder naj bi se na pot odpravil leta 2023.