Plavžarski kip, ki zdaj stoji v Nemčiji. Foto: BoBo

Pogodba o sodelovanju, ki sta ga pred 25 leti podpisala župana obeh mest, je plod dolgoletnega sodelovanja ustvarjalnih društev, ki sega v 70. leta prejšnjega stoletja. Slovesnost ob obletnici sodelovanja sta v Nagoldu spremljala koncert glasbenih šol obeh mest in odprtje fotografske razstave jeseniškega fotografskega društva.

Ob spremljavi pihalnih orkestrov so nato razkrili veliko presenečenje, enega izmed trgov v nemškem mestu so namreč, v čast obletnice, preimenovali v Jesenice-Platz oziroma Jeseniški trg.

Župana obeh mest pred novim znakom. Foto: Schwarzwälder bote

Jeseniški župan Blaž Račič je gesto pozdravil kot izjemno čast in izrazil neverjetno zadovoljstvo, da so meščani Nagolda Jesenice sprejeli v svojem mestnem jedru. Sodelovanje obeh mest je Račič opisal kot dokaz za “živo in aktivno Evropo”.

Kot je za STA povedal Račič, so pri raziskovanju ugotovili, da še noben nemški trg ne nosi imena po slovenskem kraju. “Tako so nam naši prijatelji iz Nagolda izkazali posebno čast, hkrati pa so nam dali misliti, da bi tudi mi lahko kdaj v prihodnje poimenovali kakšen del našega mesta po svojih prijateljskih občinah iz drugih držav.”

Lani so Jeseničani nadomestili plastičen kip plavžarja, ki je krasila mestni trg mesta v osrčju Schwarzwalda. Nov kip iz nerjavečega jekla zdaj bolj dostojno spominja na metalurško zgodovino gorenjskega mesta. Letos pa so v Nagoldu posadili tudi jesen, po katerem naj bi Jesenice dobile ime.