Na Bled bo pred predstavo prišel tudi Božiček. Foto: Thinkstock
Na Bled bo pred predstavo prišel tudi Božiček. Foto: Thinkstock

Zgodbo o zvonu, ki je bil namenjen na Blejski otok, a je končal na dnu jezera, so ob 17.00 pričarali blejski potapljači in njihovi kolegi iz vse Slovenije, obiskovalce pa bo pritegnil tudi spremljajoči program.

Vsako leto Legenda o potopljenem zvonu z bogatim kulturnim programom na Bled privabi okoli 2.000 obiskovalcev, ki občudujejo dvig osvetljenega zvona iz Blejskega jezera na gladino. Ob tem prisluhnejo zgodbi, kako je zvonček želja, ki ga je leta 1534 v Padovi v Italiji vlil Franziskus Patavinus, končal na dnu jezera.

Zvon izpolni želje
Legenda pravi, da je v 16. stoletju na Blejskem gradu živela mlada vdova, ki so ji moža ubili razbojniki, njegovo truplo pa vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. Vendar je hud vihar potopil ladjico z zvonom in ta se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin.

Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Kdor z njim pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni "gospe z jezera", se mu želja izpolni.

Legenda tako vključuje mednarodno sago o potopljenem zvonu in idealiziran zgodovinski nastanek zvončka želja. Predstava, ki jo z osvetlitvijo jezera vsako leto pripravijo potapljači in blejski turistični ter kulturni delavci, bo prikazala potop in dvig osvetljenega zvona.