Menihi niso v skušnjavi zaradi pripadnic lepšega spola, ampak zaradi nogometa. Foto: EPA
Menihi niso v skušnjavi zaradi pripadnic lepšega spola, ampak zaradi nogometa. Foto: EPA
Mehiški navijači
Mehiški navijači so si dali duška, budistični menihi pa morajo svoje navdušenje nad nogometom skrivati. Foto: EPA

"Nihče ne bi smel menihom dovoliti, da spremljajo tekme. Glasno navijanje in stave pa so sploh nekaj, česar se morajo vsi naši menihi vzdržati," je opozoril Non Ngeth, eden vidnejših verskih predstavnikov v kamboški prestolnici.

"A nadzorovati menihe je težko, predvsem zaradi novih tehnologij, ki omogočajo, da prav na vsakem koraku vidimo zaslone s prenosi tekem. Poleg tega je nogometno prvenstvo dogodek leta," je dodal zaskrbljeni budist. Svoje brate je pozval, da če že morajo gledati nogomet, naj to počnejo dostojanstveno, torej brez glasnega navijanja. "Tiste, ki uživajo v nogometnem spektaklu, čaka slaba karma," je prepričan.

Kaj bi na nogomet dejal Buda?
Budova pravila po mnenju vodilnih budistov ne dovoljujejo gledanja ali igranja nogometa. Tiste menihe, ki jih bodo "zasačili" med gledanjem najpomembnejše postranske stvari na svetu, lahko v skrajnem primeru doleti celi izključitev iz samostana.

V Kambodži živi več kot 40.000 budističnih menihov, prav vse nogometne tekme, ki jih igrajo v Nemčiji, pa si v tej državi jugovzhodne Azije lahko ogledajo v neposrednem prenosu ali posnetku. Skušnjava za može v oranžnem je torej velika.