Ob uživanju v umetnosti se v podobnem obsegu poviša raven hormonov dobrega počutja kot pri fizični dejavnosti. Foto: Reuters
Ob uživanju v umetnosti se v podobnem obsegu poviša raven hormonov dobrega počutja kot pri fizični dejavnosti. Foto: Reuters
Program spodbujanja umetnostne terapije je plod partnerstva med Frankofonskim združenjem kanadskih doktorjev in Muzejem lepih umetnosti iz Montreala (na sliki). Foto: Reuters

Program spodbujanja umetnostne terapije je plod partnerstva med Frankofonskim združenjem kanadskih zdravnikov in Muzejem lepih umetnosti iz Montreala.

Na podlagi programa bodo lahko pacienti, ki trpijo zaradi psihičnih ali fizičnih težav, skupaj s svojimi ljubljenimi obiskali omenjeni muzej v Montrealu, da bi na njihovo boljše počutje vplivalo občudovanje umetniških del.

Po besedah pobudnikov gre za pilotni projekt na svetovni ravni. Posameznikom, ki se bodo voljni vključiti v ta alternativen postopek kurative, bo predpisanih do 50 brezplačnih vstopov v Muzej lepih umetnosti iz Montreala. Enkratna vstopnica vključuje obisk dveh odraslih oseb in dveh otrok.

Predsednica Frankofonskega združenja kanadskih zdravnikov Nicole Parent je za AFP dejala, da se je doslej za vključitev v projekt odločilo okoli 100 zdravnikov. To naj bi po njenih besedah dokazovalo, da so tudi zdravniki odprti do alternativnih metod zdravljenja.

Pozitivni učinki primerljivi s športom
Dodala je, da so znanstveniki že dokazali, kako dobro umetnost vpliva na zdravje. Pozitivni učinki so podobni tistim, ki jih posameznik doseže s fizično dejavnostjo, saj se ob uživanju v umetnosti v podobnem obsegu poviša raven hormonov dobrega počutja. To posledično pripomore k lajšanju simptomov bolezni, kot sta depresija ali anksioznost, prav tako pa blaži stres in kronične bolečine.

V Muzeju lepih umetnosti v Montrealu že od leta 2016 razvijajo projekte v povezavi z umetnostno terapijo. Direktorica muzeja Nathalie Bondil je prepričana, da bo v 21. stoletju kultura postala to, kar je za zdravje v 20. stoletju predstavljala fizična dejavnost.

V času trajanja projekta bodo zdravniki tudi redno spremljali napredek pacientov. Parentova si želi, da bi se za podobne pobude odločili tudi drugi kanadski muzeji.